Woning verkopen tegen de beste prijs

Hoe krijg jij de beste prijs als je jouw woning gaat verkopen? Schakel een VBO makelaar in! Een VBO makelaar is jouw vertrouwde kennispartner, die biedingen en voorwaarden voor je afweegt en hierover adviseert. Zo kun je erop vertrouwen dat jij de beste prijs krijgt voor je woning tegen de best mogelijke voorwaarden. Het voordeel van een makelaar inschakelen, is dat deze met een objectieve blik naar een woning kijkt. Daarnaast hebben ze vaker onderhandeld over een prijs van een huis. Ze weten ook nog eens, tegen welke prijs vergelijkbare woningen zijn verkocht. Al met al heeft de aankoopmakelaar een berg extra informatie, die kan helpen met de verkoop van uw woning.

Huis kopen Rotterdam

De woningmarkt schreeuwt om koopwoningen, en jij bent wel toe aan een volgende stap. Een ideaal moment om je woning te verkopen dus. Maar hoe zorg je, dat je een optimale deal sluit? “Kopers zijn kritisch, dus alles moet kloppen.” Het is tijd om te verhuizen. De huizenprijzen blijven maar doorstijgen, dus dit is hét moment voor verkopers. Hoe je zorgt, dat je jouw woning snel en voor de beste prijs verkoopt? Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis en Jozef Groenhout – wiens Groenhout Makelaardij in 2017 door Platform Vastgoed werd uitgeroepen tot Beste Verkoopmakelaar van Nederland – weten raad.

De handen uit de mouwen

Besluit je jouw woning op de markt te zetten, dan krijg je al snel te maken met kopers, die het maximale uit hun budget willen halen. “Ze krijgen van de bank niet zomaar extra geld om het huis te verbeteren. Dus zijn ze kieskeurig. Op zo’n moment wil je niet, dat er nog klusjes zijn blijven liggen. Je moet er simpelweg voor zorgen, dat alles er zo goed mogelijk uitziet”, stelt Hans André de la Porte. “De gemiddelde koper heeft tegenwoordig maar amper extra financiële middelen om iets aan het huis te doen”, beaamt Jozef Groenhout. “Zorg dus, dat je woning in stap klaar is. Denk aan nodige verbeteringen zoals een nieuwe keuken, een nieuwe ketel en een pas geschilderde buitenkant. Zo schep je precies de pluspunten, waar kopers voor vallen.”

Woning verkopen – gebruik sociale media

Een huis verkopen is in eerste instantie een kwestie van het huis onder de aandacht krijgen bij zoveel mogelijk mensen. Dat doe je tegenwoordig heel eenvoudig via sociale media, Funda en de website van de makelaar zelf en van de VBO. Best irritant, al die vrienden die je vragen om hun huizen te delen via Facebook. Maar vergis je niet in de effectiviteit van zo’n aanpak. Groenhout: “Wij adviseren onze klanten met klem om op voorhand zo veel mogelijk mensen te activeren. Vraag ze om de verkoop te delen. Laat mensen vooraf al weten, dat je huis op de markt komt.

Huis verkopen

Ook in het stadium vóór Funda.nl kunnen de mensen om je heen een handje helpen. “Vraag vrienden en kennissen om eens samen met je door het huis te lopen, voor een frisse blik. Zelf ben je als verkoper vaak blind voor zaken, die de koper wél opvallen. Oude waterschade, afbladderende verf. In de ogen van een koper zijn dat nadelen, die je maar beter voordat zij komen kijken, kunt hebben opgelost”, aldus André de la Porte.

Net een stapje verder bij het verkopen van je huis

‘The extra mile’, noemen ze het in de VS. Nét dat beetje extra je best doen. Het is misschien makkelijk om te denken, dat een verkopersmarkt betekent, dat je huis toch wel verkocht wordt. Maar de doortastende verkoper heeft opties om het proces wat te versnellen. Zelf een bouwkundige keuring aanvragen bijvoorbeeld, oppert André de la Porte. “Die kun je dan aan potentiële kopers overleggen. In zo’n keuring staat de bouwkundige staat van je woning, en lezen kopers ook, wat ze de komende jaren aan onderhoud te wachten staat. Het kost je ongeveer 300 tot maximaal 450 euro, maar het geeft vertrouwen en straalt ook vertrouwen uit.”

Stylingteam

Bij Groenhout pleiten ze voor een samenwerking met een stylingteam. Dat is inmiddels vaste prik bij de Drentse makelaardij. Groenhout: “Wij laten onze verkopers altijd eerst in gesprek gaan met een stylist en fotograaf, nog voor er foto’s gemaakt worden. Samen met het stylingsteam worden uiteindelijk de beste foto’s uitgekozen.” Het is zeker geen overbodige luxe, zegt hij. “Het is zelfs best gebruikelijk aan het worden in ons wereldje. Als je in zo kort mogelijke tijd de optimale prijs wilt krijgen voor je huis, moet je toch je beste beentje voorzetten.”

De hoogste prijs is niet altijd de beste

Het is verleidelijk om voor de maximale euro’s te gaan, maar daar schuilt volgens beide mannen een beginnersfout. André de la Porte: “De beste prijs is niet altijd de hoogste prijs.” “Er zijn meer dingen van belang. Bijvoorbeeld de afspraken over de oplevering. Wil de hoogste bieder bijvoorbeeld heel snel in jouw huis en kun je zelf nog niet over? Als je tijdelijk iets moet huren, kost dat natuurlijk óók geld. Daar gaat je winst.” Groenhout merkt, dat verkopers dit ook steeds vaker zelf inzien. “Wij merken, dat ze meestal niet voor het hoogste bod gaan, maar voor het bod met de beste voorwaarden. De voorwaarden, die overeenkomen met wat ze zelf willen dus. Het moet maar net in je straatje passen.”

Bron: NU.nl / vbo.nl
Beeld: Makelaarsland

Woning verkopen Rotterdam – stappenplan

Hier zijn enkele stappen, die je kunt volgen om ervoor te zorgen, dat je de beste prijs voor je woning krijgt:

Onderzoek de markt

Begin met het onderzoeken van de vastgoedmarkt in jouw regio. Bekijk recente verkooptransacties van vergelijkbare woningen in de buurt om een idee te krijgen van de marktprijzen.

Bepaal een realistische vraagprijs

Werk samen met een ervaren makelaar om de juiste vraagprijs voor je woning te bepalen. Een te hoge prijs kan potentiële kopers afschrikken, terwijl een te lage prijs betekent, dat je geld kunt mislopen.

Verbeter je woning

Investeer in kleine renovaties en verbeteringen om de aantrekkingskracht van je woning te vergroten. Dit kan het schilderen van muren, het upgraden van de keuken of badkamer, of het verbeteren van de landschapsarchitectuur omvatten.

Professionele fotografie en marketing

Huur een professionele fotograaf in om je woning in zijn beste licht vast te leggen. Zorg ervoor, dat je woning goed wordt gepresenteerd in advertenties op vastgoedwebsites, in gedrukte brochures en op sociale media.

Timing is belangrijk

Overweeg het juiste moment om je woning op de markt te brengen. In sommige seizoenen of marktomstandigheden kunnen woningen sneller verkopen en tegen betere prijzen worden verkocht.

Onderhandelingsstrategie

Werk nauw samen met je makelaar om een sterke onderhandelingsstrategie te ontwikkelen. Sta open voor redelijke biedingen, maar wees bereid om te onderhandelen om een betere prijs te krijgen.

Wees flexibel met bezichtigingen

Maak je woning gemakkelijk toegankelijk voor potentiële kopers. Flexibele bezichtigingstijden kunnen helpen bij het aantrekken van meer geïnteresseerde partijen.

Overweeg stageding

Overweeg om je woning te laten stagen, waarbij een professional je woning inricht om de verbeelding van kopers te prikkelen en de ruimte aantrekkelijker te maken.

Geduld

Het kan even duren, voordat je de beste prijs krijgt. Wees geduldig en sta open voor feedback van potentiële kopers en je makelaar om je verkoopstrategie indien nodig aan te passen.

Alternatieve verkoopmethoden

Als je niet tevreden bent met de traditionele verkoopmethode, overweeg dan alternatieven zoals veilingen of verkoop aan investeerders.

Onthoud dat de vastgoedmarkt kan variëren afhankelijk van je locatie en de huidige economische omstandigheden. Het is daarom essentieel om samen te werken met een ervaren makelaar die de lokale markt goed begrijpt en je kan begeleiden bij het nemen van de juiste beslissingen om de beste prijs voor je woning te krijgen.

Mijn makelaar

Aan de Maas Makelaardij is zoals te verwachten gevestigd in Rotterdam. Deze Rotterdamse makelaar kent Rotterdam dan ook zeer goed. Tevens is Maarten als makelaar steeds vaker actief in de steden en dorpen rondom Rotterdam. Wij hebben inmiddels mensen geholpen met het verkopen van hun woning in: Schiedam, Capelle aan de IJsel, Hoogvliet, Vlaardingen, Delft, Delfgauw, Berkel en Rodenrijs en Pernis.