Woning kopen Rotterdam – [Checklist 2023]

Woning in Rotterdam, makelaar Rotterdam, verkoopmakelaar Rotterdam

Een woning kopen in Rotterdam is bepaald niet gemakkelijk dezer dagen. Maar ondanks de overspannen woningmarkt is het je na een lange speurtocht toch uiteindelijk gelukt. Je bent de koper geworden van jouw droomhuis. Daarbij loop je misschien met je hoofd in de wolken, maar je bent er nog niet. Je zal namelijk nog de nodige stappen moeten doorlopen, voordat je jouw droomhuis in Rotterdam kan gaan bewonen. In deze bijdrage zetten wij uiteen, welke stappen er nog genomen moeten worden.

Aanleveren gegevens koopovereenkomst

Voor het opmaken van de koopovereenkomst, ontvang je een deal bevestiging. Daarin staan de belangrijke afspraken zoals bijvoorbeeld: de koopsom, mogelijke voorbehouden, voorkeurdatum oplevering en roerende zaken die overgenomen worden. Om de koopovereenkomst daadwerkelijk op te maken, hebben we jou of jullie persoonlijke gegevens nodig.

Denk hierbij aan:

  • Algemene gegevens
  • Contact- en adresgegevens
  • Burgerlijke staat
  • Kopie legitimatiebewijs

Met deze gegevens in bezit, gaat de makelaar aan de slag met de voorlopige 1e versie van de koopovereenkomst.

Koopovereenkomst checken

Na de opmaak van de voorlopige koop overeenkomst, stuurt de makelaar deze naar jou als koper, maar ook naar de andere partij; de verkoper. Koper en verkoper kunnen zo checken of alles klopt, wat is afgesproken.

Koopovereenkomst ondertekenen

Eindelijk is het tijd om de koopovereenkomst te tekenen. Als de koopakte door de koper en verkoper ondertekend is, krijgen beide partijen een kopie van deze koopakte.

Notaris uitkiezen

De kosten van de notaris liggen bij de koper. Daarom mag jij als loper de notaris uitkiezen. Vraag meerdere offertes op, zodat je het een en ander kunt vergelijken en zo de beste notaris voor jou uit te kiezen. De notaris krijgt ook een kopie van de koopakte, zodat hij of zij alles in orde kan maken voor een officiële overdracht van de woning.

Financieel plaatje

Om de hypotheek af te sluiten, zal je altijd om de tafel moeten met een financieel adviseur. Deze zal bijvoorbeeld kijken hoeveel eigen geld er ingelegd moet worden. Dit is een belangrijk onderdeel, omdat je bepaalde zaken aangaande de koop van je nieuwe woning met eigen middelen moet betalen.

Taxateur regelen – voor mogelijk financieringsvoorbehoud

Veel woningen worden gekocht onder voorbehoud van financiering. Als dat het geval is, dan is er nog een extra stap nodig voor het koop proces. Er moet namelijk antwoord komen op de vraag ‘Wat is mijn huis waard‘? Daarvoor heb je voor de taxatie van jouw huis een taxateur nodig. Hij bepaalt onafhankelijk de waarde van jouw toekomstige woning. Krijg je op basis van de taxatie van je toekomstige woning de hypotheek niet rond, dan heb je alsnog de optie om de koop te laten ontbinden.

Bouwtechnische keuring

Is jouw toekomstige woning een ouder huis? Dan is een bouwkundige keuring zeer verstandig. Je hebt dan nog een extra stap nodig om de koop van jouw droomwoning af te ronden. Bij een bouwtechnische keuring inspecteur een professionele keurder de woning op onderhoud en gebreken. U krijgt vervolgens een overzicht van de mogelijk te maken kosten. Als deze kosten vele malen hoger is dan afgesproken, dan is dat ook een reden om de koop van de woning niet door te laten gaan,

Eindinspectie en overdracht

Eindelijk komt de transportdatum van de woning eraan. Wij plannen ondertussen een eindinspectie in met de koper, verkoper en de makelaar. Tijdens de eindinspectie wordt de woning nogmaals bekeken en gecheckt op eventuele verborgen gebreken en achtergebleven spullen. We noteren ook de meterstanden. De officiële overdracht is het moment, dat de notaris de gekochte woning officieel overzet op de nieuwe eigenaar. Tijd voor champagne!

Verhuizen maar!

Na een klein feestje, beseft u waarschijnlijk, dat u er nog lang niet bent. U moet een verhuizing regelen en inplannen en nog 101 andere dingen.

Verzekeringen

Een van de eerste dingen die u moet gaan regelen, zijn de verzekeringen.

 

Mogelijke eigen huis verzekeringen
Dekking
Opstalverzekering Schade aan het huis (dak, fundering, vloer, betonrot)
Inboedelverzekering Materiële schade aan persoonlijk spullen in je huis (inboedel)
Aansprakelijkheidsverzekering Aansprakelijkheid schade aan zaken en personen
Overlijdensrisicoverzekering Uitbetaling bij overlijden om financiële problemen te voorkomen
Woonlastenverzekering Maandelijkse uitkering bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid
Rechtsbijstandverzekering Bijstand bij een conflict aangaande onderhoud of verbouwing
Bij Independer kunt u bijvoorbeeld heel goed vergelijken, welke inboedelverzekering voor u het beste is.