Woning bezichtigen – Voorbereiding

Ben je van plan een nieuwe woning te gaan kopen? Dan hoort het bezichtigen van een woning of meerdere woningen daar natuurlijk bij. Zowel voor degene die bezichtigt als voor de makelaar is dit een leuke fase in het hele proces van een woning kopen. Aan de Maas Makelaardij geeft je hierbij de nodige tips, waarop je moet letten bij het bezichtigen van een woning.

Een woning bezichtigen moet je voorbereiden

Als je een woning gaat bezichtigen is het verstandig om daar enige voorbereiding aan te besteden. Verdiep je in de woning en de omgeving waar het huis staat.

Houd rekening met de volgende tips

  1. Maak een wandeling door de omgeving of door de buurt, waarin de woning staat, die je wilt gaan bekijken. Tijdens een wandeling of een fietstocht kan je heel snel een goed beeld krijgen van de wijk waar je misschien gaat wonen. Je ziet bijvoorbeeld snel hoe het gesteld is met de sociale voorzieningen, groenvoorziening, scholen en winkels.
  2. Onderzoek de ligging van de woning. Heb je een tuin op het zuiden? Wat voor buren krijg je? Ga je voor nieuwbouw? Kijk dan naar toekomstige plannen voor de wijk.
  3. Doe de bezichtiging bij voorkeur overdag vanwege het licht. Neem een fototoestel mee en maak foto’s. Wat zijn de pluspunten van het huis? Is er achterstallig onderhoud? Door veel foto’s te maken, heb je vergelijkingsmateriaal als je meerdere woningen gaat bezichtigen.
  4. Neem voldoende tijd voor de bezichtiging en doe het grondig. Wij adviseren daarbij om echt alle ruimtes te bekijken. En als het kan ook het dak. Hoe is trouwens het schilderwerk aan de buitenkant?
  5. Vraag alles wat je kunt bedenken. Zet vragen van te voren op papier, zodat je er geen 1 vergeet. De makelaar of verkoper is verplicht om je zo volledig mogelijk informatie te geven over de woning. Je hebt de informatie nodig om op de juiste gronden een goede afweging te maken of je de woning wilt kopen of niet. Als mogelijke koper heb je een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je verantwoordelijk bent om de staat van de woning zo goed als mogelijk te onderzoeken. Daarentegen heeft de koper een mededelingsplicht. Hij heeft de verplichting om alle gebreken in het huis te delen met de koper.
  6. Handel niet te snel. Als je twijfelt, bezichtig dan nog een woning. Een vergelijk kan je vaak helpen om een goede afweging te maken.

De woning daadwerkelijk bezichtigen

1. Checklist maken

Waar moet jouw droomhuis aan voldoen? Schrijf het op, dan vergeet je het niet! Het helpt bij de keuze van de woningen, die je wilt bezichtigen. Ook bij een daadwerkelijke bezichtiging is het handig als je even kunt spieken. Met een checklist weet je dus bij het bezichtigen van een woning waar je op zou moeten letten.

2. Overdag bezichtigen

In het licht ziet alles er anders uit. Zorg daarom dat een bezichtiging altijd overdag plaatsvindt, als het licht is. Het kan natuurlijk nooit kwaad om ‘s avonds ook een keer langs het huis te lopen. In het donker of bij kunstlicht vallen verborgen gebreken trouwens minder op.

3. Goed rondkijken bij het bezichtigen van een woning

Laat je niet volledig rondleiden door de verkoopmakelaar. Door zelfstandig te kijken doet u soms een betere indruk op van de woning. Dus bekijk het huis van zolder tot kruipruimte.

4. Foto’s maken

Als je foto’s maakt van de woning ten tijde van de bezichtiging, kan je zeker als je meerdere woningen bezichtigt zo nu en dan een geheugensteuntje wel gebruiken. Vraag wel aan de verkoopmakelaar of verkoper of dit is toegestaan. Tijdens een bezichtiging van een huis is het altijd mogelijk, dat je dingen over het hoofd ziet.

5. Mogelijkheden ruimtes

Kijk naar de ruimtes en kijk en bepaal of jouw spullen erin staan. Het is belangrijk om tijdens een bezichtiging de spullen van verkopende partij te negeren. Het is veel belangrijker om een goede eerste indruk te krijgen van alle ruimtes. Heeft de woning een goed indeling? Is er een verbouwing noodzakelijk en wat voor budget is daarvoor beschikbaar?

6. Check de staat van het schilderwerk en de kozijnen

Heeft de te bezichtigen woning inmiddels al nieuwe kunststof kozijnen? Hoe staat het ervoor met het schilderwerk? Achterstallig onderhoud brengt kosten met zich mee. Bij twijfel kunt u bouwtechnische keuring laten uitvoeren.

7.  Apparaten bekijken en inspecteren

Is de CV ketel nog in goede staat? Wat is de staat van het keukenapparatuur? Vervanging brengt extra kosten met zich mee.

8. Vloeren check

Het is handig om te controleren of de vloeren in de woning recht zijn. Neem een knikker mee en leg deze in het midden van de kamer. Gaat de knikker rollen, dan is de vloer waarschijnlijk niet recht. Krom getrokken vloeren kan het gevolg zijn van een vochtprobleem. Om dat op te lossen, moet u waarschijnlijk extra kosten maken.

9. Inrichting negeren 

Het is heel moeilijk om door een huidige inrichting van een woning heen te kijken. Onbewust vindt u een woning die niet overeenkomt met uw smaak vaak net wat minder aantrekkelijk. Probeer echt naar ruimtes en mogelijkheden te kijken. Moet de ruimte groter zijn? Dan kan een uitbouw misschien een mogelijkheid zijn.

10. Schilderwerk en kozijnen inspecteren

Loop na of het onderhoud, het schilderwerk en kozijnen nog goed zijn. Of is dat aan vervanging toe? Check alles in het huis waar extra kosten aan verbonden zijn door achterstallig onderhoud. Bij twijfel kunt u ook een bouwtechnische keuring uitvoeren door een onafhankelijk expert.

11. Kennismaken met de buren

Beter een goede buur dan een verre vriend. Niet iedereen heeft een goede relatie met zijn buren, terwijl een goede relatie juist zorgt voor nog meer woonplezier. Bel gewoon eens aan bij de buren en maak een praatje en kom meer te weten over de buurt.

Tips voor na het bezichtigen van een woning

12. Zet alles goed op een rijtje

Als de bezichtiging is afgelopen, bent u niet direct verplicht om een bod te doen. Loop alle informatie nog eens goed door. Lees uw aantekeningen nogmaals, bekijk de gemaakte foto’s en vergelijk het huis met uw droomwoning. Laat uw vrienden en familie de foto’s zien. Wat vinden zij ervan? Ga niet overhaast te werk. Een woning is namelijk niet bepaald een kleine aankoop. Hoewel snel handelen soms gewenst is, moet u goed blijven nadenken. Bij twijfel kunt u beter van de aankoop afzien.

13. Gemeenteplannen checken

Mocht u gedurende het bezichtigen niet gevraagd hebben naar de gemeenteplannen, kunt u natuurlijk altijd zelf de gemeenteplannen checken. Dit soort plannen kunnen namelijk een grote impact hebben op de waarde van het huis. Komen er goede voorzieningen in de buurt? Of wordt er in de buurt een snelweg aangelegd? Dit kan zowel positieve als negatieve impact hebben op de waarde van jouw toekomstige woning.

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is een makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel aankoopmakelaar als verkoopmakelaar in Rotterdam. Daarnaast treedt hij ook op als onafhankelijk gecertificeerd taxateur. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar.

Andere blogs Aan de Maas

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/