Wanneer een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is een belangrijk onderdeel van het aankoop- of verkoopproces van een woning. Deze keuring kan in verschillende situaties verstandig zijn. Hier zijn enkele situaties, wanneer het overwegen van een bouwkundige keuring een goed idee kan zijn:

Bij de aankoop van een woning

Als je van plan bent om een huis te kopen, kan een bouwkundige keuring je helpen om de staat van het pand te beoordelen, voordat je de koop afrondt. Dit kan je behoeden voor onverwachte kosten en problemen na de aankoop.

Bij de verkoop van een woning

Als verkoper kan het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring voorafgaand aan het verkoopproces helpen om eventuele gebreken te identificeren en op te lossen voordat potentiële kopers de woning inspecteren. Dit kan je helpen om de verkoop soepeler te laten verlopen.

Wanneer een bouwkundige keuring – Bij renovatieplannen

Als je van plan bent om een oudere woning te renoveren, kan een bouwkundige keuring je inzicht geven in de huidige staat van de woning en eventuele structurele problemen of verborgen gebreken aan het licht brengen die moeten worden aangepakt voordat je met de renovatie begint.

Bij vermoeden van problemen

Als je al in een huis woont en vermoedt, dat er structurele problemen of andere gebreken zijn, kan een bouwkundige keuring je helpen om deze problemen te identificeren en een plan te maken voor reparatie.

Het is belangrijk op te merken, dat een bouwkundige keuring meestal geen juridische rechten oplevert, maar het kan wel dienen als bewijs van de staat van het pand op het moment van de inspectie. Als er gebreken worden geconstateerd, kan dit onderhandelingsmateriaal zijn tijdens het aankoop- of verkoopproces. Kopers kunnen bijvoorbeeld vragen om herstelwerkzaamheden of prijsaanpassingen op basis van de bevindingen van de keuring.

Wanneer een bouwkundige keuring – Conclusie

Wat betreft de kosten van een bouwkundige keuring, deze variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de omvang van de woning en de complexiteit van de inspectie. Gemiddeld kunnen de kosten ergens tussen de Euro 300 en Euro 600 liggen. Het is echter raadzaam om bij meerdere inspecteurs offertes op te vragen en te vergelijken, voordat je er een selecteert. Het is belangrijk om een ervaren en gekwalificeerde bouwkundige inspecteur in te huren om een grondige en betrouwbare inspectie uit te voeren.

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is een makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel verkoopmakelaar als aankoopmakelaar in Rotterdam. Daarnaast treedt hij ook op als onafhankelijk gecertificeerd taxateur. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar. Kijk voor meer informatie over Aan de Maas Makelaardij, uw makelaar in Rotterdam eens op onze Instagram pagina.

Interessante blogs

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/

Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam

Wilt u een huis kopen in Rotterdam? Wij steunen u als aankoopmakelaar in Rotterdam. Wilt u een huis verkopen in Rotterdam? Wij steunen u als verkoopmakelaar in Rotterdam.

 

Veel gestelde vragen

Wat wordt er gecheckt bij een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring wordt de technische staat van een woning grondig gecontroleerd. Er wordt gekeken naar de bouwkundige staat van onder andere het dak, de fundering, de gevels, het metselwerk, de kozijnen en het schilderwerk. Ook worden installaties zoals de elektriciteit, verwarming, waterleidingen en riolering geïnspecteerd. Eventuele gebreken, tekortkomingen en risico’s worden gerapporteerd, wat potentiële kopers of eigenaren inzicht geeft in de onderhoudsstaat en mogelijke kosten op korte en lange termijn.

Is een bouwkundige keuring verplicht voor NHG?

Een bouwkundige keuring is niet verplicht voor het verkrijgen van NHG (Nationale Hypotheek Garantie), maar het kan wel sterk worden aangeraden door geldverstrekkers. Het doel van NHG is om huizenkopers te beschermen tegen financiële problemen bij onvoorziene omstandigheden zoals werkloosheid of scheiding. Het is verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren om eventuele verborgen gebreken aan het licht te brengen voordat je een huis koopt met NHG. Dit geeft een duidelijk beeld van de staat van de woning en mogelijke kosten voor toekomstig onderhoud, wat kan helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over de aankoop.

Waarom wil de bank een bouwkundige keuring?

Banken willen vaak een bouwkundige keuring omdat het hen helpt om het risico van de hypotheeklening beter in te schatten. Door de technische staat van de woning te laten beoordelen, kunnen ze mogelijke risico’s zoals verborgen gebreken identificeren. Dit helpt de bank om te bepalen of de woning voldoende waarde heeft en goed genoeg onderhouden is om als onderpand voor de lening te dienen. Een bouwkundige keuring geeft de bank ook een beter inzicht in eventuele kosten voor toekomstig onderhoud, wat belangrijk is bij het bepalen van de leningvoorwaarden en het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag. Tot slot versterkt een positieve uitkomst van de keuring het vertrouwen van de bank in de waarde en de duurzaamheid van de woning, waardoor ze eerder geneigd zijn om de hypotheeklening goed te keuren.