Taxatie rapport huis versus waardeverklaring – wat zijn de verschillen?

Bij het kopen of verkopen van een woning is een van de belangrijkste punten, dat de waarde van de woning goed en nauwkeurig bepaald wordt. U als koper wil namelijk niet teveel betalen. Anderzijds is het vaak een vereiste van de hypotheekverstrekker. U wilt gewoon antwoord op de vraag “Wat is mijn huis waard?” We gaan het in deze blog hebben over de verschillen tussen een taxatierapport en een Waardeverklaring. In eerste instantie lijken ze veel op elkaar. Bij zowel het taxatierapport als bij de Waardeverklaring ligt de focus op de geschatte waarde van een huis. Uiteindelijk zijn het toch 2 heel verschillende documenten.

Waardeverklaring

Vroeger werd door geldverstrekkers zoals banken en verzekeringsmaatschappijen geregeld verzocht om een Waardeverklaring van een woning als er een overbruggingshypotheek noodzakelijk was voor een volgend huis. Dit was dan nodig als het huidige huis nog niet definitief verkocht was. De bank maakte gebruik van de Waardeverklaring opgesteld door de makelaar om inzichtelijk te krijgen, wat de actuele waarde van het onderpand was inclusief de te verwachten verkooptermijn. Deze Waardeverklaring stond daaropvolgend aan de basis om te beslissen over wel of niet financieren.

Huis taxatie – Verkort taxatierapport

De Waardeverklaring kunt u ook omschrijven als een verkorte taxatie. Dit verschilt met een normale taxatie, dat dan als een volledige taxatie wordt omschreven. Hieruit volgt, dat een Waardebepaling 1 a 2 pagina’s beslaat en dat een volledig taxatierapport al vaak uitkomt tussen de 15 en 20 pagina’s. Daaruit kunt u concluderen, dat u bij een Waardeverklaring met een veel grotere onzekerheidsmarge te maken heeft. Voor een volledige taxatie van een huis is veel meer onderbouwing en onderzoek noodzakelijk.

Waardeverklaringen niet langer toegestaan

Vandaag de dag kunnen banken nog wel eens om een Waardeverklaring vragen, terwijl dit niet meer mag. Op het moment, dat er in een schriftelijke rapportage over de waarde van een woning vertrouwen aan het wordt verleend, is het gewoon een deskundige taxatie dienst. Het gevolg is, dat er een volledig gevalideerd taxatierapport moet worden opgemaakt.

Een waardeverklaring niet hetzelfde als waardebepaling

Alleen als bij de aan- of verkoop van een woning door de makelaar advies wordt afgegeven over de verkoop mogelijkheden van uw woning, is er geen complete taxatie noodzakelijk. Dit verkoopadvies is vorm vrij en noemt men een waardebepaling.

Waardeverklaring – Taxatie rapport huis

Deze 2 rapporten worden zo’n beetje op dezelfde manier gemaakt, namelijk door onder meer te kijken naar referenties, of wel vergelijkbare andere woningen. De Waardeverklaring is meer een richtlijn of een leidraad. Het is in ieder geval geen officieel document, waar rechten aan ontleend kunnen worden. Het is puur bedoeld om de vraagprijs goed te onderbouwen. Voor het aanvragen van een hypotheek is een volledig gevalideerd taxatierapport noodzakelijk. De validatie van het rapport moet door een onafhankelijk instituut zoals het NVTR worden opgesteld. Hypotheek verstrekkers gebruiken het taxatie rapport voor het huis om vast te stellen of het onderpand qua waarde overeenkomt met de hoogte van de aangevraagde hypotheek.

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is een makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel aankoopmakelaar als verkoopmakelaar in Rotterdam. Daarnaast treedt hij ook op als onafhankelijk gecertificeerd taxateur. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar.

Aan de Maas Makelaardij overige blogs

Mijn makelaar

Aan de Maas Makelaardij is zoals te verwachten gevestigd in Rotterdam. Deze Rotterdamse makelaar kent Rotterdam dan ook zeer goed. Tevens is makelaar Maarten steeds vaker actief in de steden en dorpen rondom Rotterdam. Wij hebben inmiddels mensen geholpen met het verkopen van hun woning in: Schiedam, Capelle aan de IJsel, Hoogvliet, Vlaardingen, Delft, Delfgauw, Berkel en Rodenrijs.

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/