Starterswoning kopen: 4 manieren waarop een makelaar je kan helpen

“Droomhuis gevonden!” Wil jij als starter een huis kopen en hoop je deze woorden binnenkort uit te spreken? In de huidige samenleving lijkt het soms bijna onmogelijk om een starterswoning te kopen. Maar is dat echt zo? Of kun je met de juiste aanpak wel degelijk je eerste woning vinden? In deze blog deelt zeer ervaren makelaar Maarten Voorhorst van Aan de Maas Makelaardij in Rotterdam Noord zijn inzichten over hoe makelaars starters kunnen helpen bij het vinden van hun eerste eigen woning. Want ook in 2024 is dit zeker nog mogelijk!

1. Een ervaren aankoopmakelaar weet wat een koopwoning echt waard is

“Het grootste probleem voor starters is vaak, dat ze geen eigen geld hebben en daarom overboden worden,” zegt Maarten. “Laatst werkte ik met een starter, die geïnteresseerd was in een appartement met een vraagprijs van 250.000 euro. Een vergelijkbaar appartement in hetzelfde complex was net verkocht voor 326.000 euro. Dit betekende, dat mijn klant tussen de 20.000 en 30.000 euro moest overbieden.” Wat als je dat bedrag niet hebt? Een ervaren makelaar zoekt slimme oplossingen, zoals een waardebepaling door een gecertificeerde taxateur. “Bij deze klant liet ik een taxatie uitvoeren,” zei Maartenl. “Daardoor wisten we dat we 275.000 euro konden bieden.”

2. Belastingvrije schenking, aanvullende lening, Nationale Hypotheek Garantie: een goede makelaar geeft je handige tips

Bij de financiering van een starterswoning komt veel kijken. Een goede aankoopmakelaar beantwoordt je vragen en bespreekt de mogelijkheden. “De belastingvrije schenking van 1 ton is afgeschaft, maar ouders kunnen nog wel een aanvullende lening verstrekken,” vertelt Maarten. “Ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt voordelen, zoals lagere rente en extra zekerheden. Als je op de NHG-grens zit, kun je strategisch bieden om hiervan te profiteren. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Dit bod is inclusief 2.000 euro voor de laminaatvloer,’ waardoor je binnen de NHG-grens blijft. Bij energiebesparende maatregelen kan het leenbedrag zelfs oplopen tot 461.100 euro.”

3. Met een goede aankoopmakelaar bespaar je kosten

Hoe goed je bod ook is, het garandeert geen verkoop. De reputatie en het netwerk van je makelaar kunnen doorslaggevend zijn. “Ik bel vaak de verkoopmakelaar om mijn klant aan te bevelen,” zegt Maarten. “Dankzij mijn goede reputatie krijgen mijn klanten vaak de woning toegewezen, zelfs zonder het hoogste bod.” Daarnaast zijn biedingen vaak gesloten en onder tijdsdruk. “Je hebt maar één kans om het goed te doen,” legt Maarten uit. “Een goede makelaar heeft de expertise en het vermogen om onder druk te presteren, wat jou tijd en stress bespaart. Mijn klanten verdienen de investering in mijn diensten vrijwel altijd terug.”

4. Een betrouwbare makelaar helpt je een woning te vinden die past bij jouw inkomen

Starters bespreken hun financiën met Maarten, zodat hij passende woningen kan zoeken en advies kan geven. Voor een hypotheek is een stabiel inkomen nodig. “Een klant met een nieuw contract zonder proeftijd moest toch twee maanden wachten voor een hypotheek,” zegt Maarten. “Bij uitzendbasis of zelfstandige ondernemers kijkt de hypotheekverstrekker naar de afgelopen drie jaren.” Daarnaast wijst een goede makelaar je op de startersvrijstelling. “Ben je onder de 35, heb je nog nooit van de startersvrijstelling gebruikgemaakt en koop je een woning onder de 510.000 euro, dan betaal je geen overdrachtsbelasting, wat je tot 10.000 euro kan schelen.” Lees ook onze blog: Wonen in Rotterdam – Welke wijk past bij jou?

Wil jij een starterswoning kopen met professionele begeleiding?

Bij Aan de Maas Makelaardij helpen we je graag. Of je nu vragen hebt over het voorlopige koopcontract, bijkomende kosten of maandelijkse lasten, wij staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op om jouw mogelijkheden in deze markt te bespreken!

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam

Wilt u een huis kopen in Rotterdam? Wij steunen u als aankoopmakelaar in Rotterdam. Wilt u een huis verkopen in Rotterdam? Wij steunen u als verkoopmakelaar in Rotterdam.