De overwaarde op je huis benutten

In de huidige overspannen woningmarkt heeft bijna elke huizenbezitter de nodige overwaarde op de hypotheek van zijn of haar huis. Maar wat is overwaarde nu precies en hoe kan je de overwaarde op je huis optimaal benutten? In deze blog krijg je antwoorden op al deze vragen.

Wat is overwaarde precies?

Overwaarde betekent dat de verkoopprijs van je huis hoger is dan de openstaande hypotheek.

Negatieve overwaarde

Een situatie van negatieve overwaarde overwaarde bestaat ook. Negatieve overwaarde wordt ook wel restschuld genoemd. Dit houdt in, dat je huis minder waard is, dan het hypotheekbedrag, dat openstaat. Bij een verkoop blijf je in dit geval met een schuld zitten.

Overwaarde bij verkoop – Huis verkopen bij overwaarde

Als je jouw huidige huis verkoopt, zal uit de opbrengst daarvan eerst je hypotheek worden afgelost. Als er vervolgens nog geld overblijft is er sprake van een overwaarde.

Op welk moment heb je overwaarde op je woning?

De meeste overwaarde hebben mensen op hun woning door een zeer flinke stijging van de huizen prijzen. Woon je al voor langere tijd in je huidige huis, dan heb je dit huis zeer waarschijnlijk gekocht, toen de huizenprijzen een heel stuk lager waren. Als dit het geval is, dan is jouw huis veel in waarde gestegen.

Overhitte woningmarkt

De prijzen van huizen zijn de afgelopen jaren elk jaar met meerdere procenten gestegen. Dat is waarom veel mensen op dit moment veel overwaarde hebben opgebouwd. Ook als de waarde van jouw huis niet is gestegen, bestaat de mogelijkheid, dat je overwaarde hebt. Dat kan bijvoorbeeld zijn, omdat je sinds de aankoop van jouw huis een deel van jouw hypotheek al hebt afgelost. De hypotheek is daardoor gedaald, waardoor het verschil tussen de meest recente woningwaarde en jouw openstaande hypotheek flink toeneemt. Het kan ook zijn, dat je bij de aankoop van je huis niet de maximaal toegestane hypotheek hebt genomen. Dan is de hypotheek altijd al lager dan het bedrag wat de woning waard is.

Heeft mijn huis misschien ook overwaarde?

Om de mogelijke overwaarde van je huis te berekenen, heb je jouw huidige woningwaarde en jouw openstaande hypotheekschuld. Controleer deze gegevens en je kan al snel zien of jouw woning ook overwaarde heeft.

Huis laten taxeren

Je kan de waarde van je huis op 2 manieren checken:

 • Schakel een onafhankelijke taxateur in om jouw huis te laten taxeren.
 • Controleer de WOZ waarde van jouw huis. Deze WOZ beschikking krijg je elk jaar van de gemeente en is kosteloos.

Overwaarde huis berekenen

Zodra je die gegevens hebt, is het vrij eenvoudig om je overwaarde te berekenen. Trek hiervoor je resterende hypotheeksom af van de WOZ-waarde of taxatiewaarde van je woning. Dan weet je precies hoeveel je aan overwaarde hebt.

Wat kan je doen met deze overwaarde?

De overwaarde in je huis kan je investeren in je huidige huis. Mocht je jouw huis willen verbouwen of willen verduurzamen? Dan kan je dat realiseren met de overwaarde van jouw huis. Op basis van het bedrag van de overwaarde is het namelijk mogelijk je hypotheek te verhogen of een extra hypotheek aan te gaan. Deze overwaarde is bij wijze van spreken een garantie, dat je deze extra lening kan terug betalen. Andere opties om de overwaarde van jouw huis te benutten zijn:
 • Nieuw huis kopen
 • Andere woning huren
 • Jouw hypotheekrente verlagen
 • Overwaarde gebruiken voor een verbouwing
 • De overwaarde gebruiken voor een 2e huis
 • Overwaarde inzetten als aanvulling op het pensioen


Zijn er voorwaarden voor waar je de overwaarde aan mag besteden?

De overwaarde op je huis kan je op verschillende manieren benutten. Je zou het kunnen benutten bij de aankoop van een volgend huis, een verbouwing van jouw huis of als extra bestedingsruimte.

De bijleenregeling

Zit je nog binnen de 3 jaar na de verkoop en wil je een volgend huis kopen, dan gelden er diverse belastingregels, die je in acht moet nemen bij het benutten van de overwaarde. Je krijgt dan namelijk te maken met de bijleenregeling. Je zal de overwaarde moeten inzetten voor de aankoop van een nieuwe woning. Doe je dat niet, dan heb je vervolgens over het ‘overwaarde bedrag’ geen recht meer op rente aftrek.

Tijdelijk huren

Ben je van plan om tijdelijk te huren, dan staat de overwaarde gedurende drie jaar voor je klaar. Als je binnen drie jaar weer eigenaar bent van een andere nieuwe woning, dan zal je die overwaarde nog moeten inbrengen. Na drie jaar vervalt deze plicht. Dan kan je de nieuw gekochte woning weer in zijn geheel financieren met rente aftrek.

Eerst kopen dan verkopen

Als je oude huis nog niet verkocht is, dan kan je nog niet direct bij de overwaarde. Heb je daardoor onvoldoende eigen geld, dan is een overbruggingskrediet een goede optie. Deze overwaarde op jouw huis heb je pas op je rekening, als het oude huis verkocht is en betaald.

Rente – aftrek

Over het overbruggingskrediet betaal je rente. Deze rente kan je fiscaal aftrekken, wanneer het krediet is afgesloten voor het kopen van jouw volgende huis. Met deze overwaarde moet het overbruggingskrediet eerst afgelost worden. Dit is ook een voorwaarde van de geldverstrekker. Heb je na de aflossing nog overwaarde?  Dan zou het slim zijn om met dit resterende bedrag de hypotheek op jouw nieuwe huis te verlagen.

Fiscale regels

Bij de koop van een volgend huis heb je vaak te maken met fiscale rechten uit het verleden.  De kans is groot, dat je voor een deel van je hypotheek de vrijheid hebt om te bepalen of je wel of niet gaat aflossen. Meestal zijn hieraan termijnen verbonden.

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is een makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel aankoopmakelaar als verkoopmakelaar in Rotterdam. Daarnaast treedt hij ook op als onafhankelijk gecertificeerd taxateur. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar.

Andere blogs van Aan de Maas Makelaardij

 1. Een appartement kopen in Rotterdam
 2. Makelaar in Rotterdam inschakelen
 3. VBO makelaar of NVM makelaar
 4. Een huis kopen in Rotterdam en wat nu checklist

Overwaarde Eigen Huis

Wil je nog meer weten over het benutten van de overwaarde van jouw huis? Bezoek dan de website van Verenging Eigen Huis.

Mijn makelaar

Aan de Maas Makelaardij is zoals te verwachten gevestigd in Rotterdam. Deze Rotterdamse makelaar kent Rotterdam dan ook zeer goed. Tevens is Maarten als makelaar steeds vaker actief in de steden en dorpen rondom Rotterdam. Wij hebben inmiddels mensen geholpen met het verkopen van hun woning in: Schiedam, Capelle aan de IJssel, Hoogvliet, Vlaardingen, Delft, Delfgauw, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek.

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam

Wilt u een huis kopen in Rotterdam? Wij steunen u als aankoopmakelaar in Rotterdam. Wilt u een huis verkopen in Rotterdam? Wij steunen u als verkoopmakelaar in Rotterdam.