Alles wat je moet weten over onder voorbehoud van financiering

onder voorbehoud van financiering, makelaar Rotterdam

Als je bezig bent met kopen van een huis, dan ben je beland in een spannende en hectische fase. En dan is het uiteindelijk zo ver! Je ziet je droomhuis op Funda of op Jaap en bent super enthousiast. Je pakt je telefoon en gaat bellen voor een bezichtiging. Helaas een domper, het huis blijkt al verkocht te zijn onder voorbehoud van financiering. Maar wat betekent onder voorbehoud van financiering nu precies? En gebeurt het vaak, dat de financiering van een woning niet door gaat? In deze blog geven wij je de antwoorden op al deze vragen.

Waarom onder voorbehoud van financiering?

Als je een huis of een appartement in Rotterdam wilt kopen, is de kans niet groot, dat je de koopsom op je bankrekening hebt staan. Zeker bij een eerste koop is het vaak noodzakelijk om veel geld te lenen voor de koop van de woning. Geld lenen doe je bij een hypotheekverstrekker. Het is alleen mogelijk om pas na het tekenen van een koopovereenkomst een hypotheek af te sluiten. Het kan helaas zo zijn, dat je hypotheekaanvraag afgekeurd wordt. Je bent dan contractueel verplicht om het huis of appartement te kopen, terwijl je niet voldoende geld hebt. In de praktijk betekent dit meestal, dat je een boetebedrag moet gaan betalen. Dit is de reden, dat je altijd een huis of een appartement moet kopen onder voorbehoud van financiering.

Ontbindende voorwaarden – financiering

In de woningmarkt van vandaag de dag is een huis of een appartement vaak al heel snel verkocht onder voorbehoud van financiering. Dit is geregeld nog voordat de woning op Funda staat. De koper heeft dan al heel snel overeenstemming bereikt met de verkoper inclusief ontbindende voorwaarden. Er zijn meerdere ontbindende voorwaarden, maar de voorwaarde onder voorbehoud van financiering is de meest bekende en de meest voorkomende.

In dit specifieke voorbehoud wordt vermeld, dat de koop van het huis of van het appartement geen doorgang vindt voor een afgesproken datum als de kopers de hypotheek niet rondkrijgen. Het is belangrijk om de hoogte van het hypotheekbedrag goed en duidelijk moet noemen in het desbetreffende voorbehoud. Bij het niet gebruiken van de voorwaarde onder voorbehoud van financiering kan de koper in de problemen komen. Als de kopers de woning of het appartement toch niet kunnen betalen, heeft dat als gevolg, dat ze vaak 10% van de koopsom moeten betalen als boete.

Voorbehoud financiering

Bijna iedereen heeft een hypotheek nodig bij het kopen van een woning. Onder voorbehoud van financiering draait om de financiering van het huis, dat men wil kopen. De aspirant kopers hebben hierdoor voldoende tijd om een hypotheek af te sluiten. Meestal wordt in de koopovereenkomst vermeld tot een specifieke in het koopcontact genoemde datum. De verkoper mag en kan er van uit gaan, dat de financiering na die datum rond is. Kopers krijgen tot maximaal 6 weken na het tekenen van het koopcontract de ruimte om de financiering af te ronden. Als de koper dat niet binnen 6 weken voor elkaar krijgt, kan in overleg met de verkoper de ontbindende voorwaarden verlengd worden.

Ontbinding door aangetekende brief

Bij ontbinding dient de koper de ontbinding gedocumenteerd via een aangetekende brief aan de verkoper te versturen. De mogelijke koper moet ook echt aantonen, dat hij de financiering niet rond krijgt. Hij of zij dient de afwijzing van 1 professionele erkende hypotheekverstrekker door te zenden. Laat u over onder voorbehoud van financiering goed adviseren door een makelaar.

Ontbinding van een voorbehoud op financiering of een ander voorbehoud:

 • is meestal gratis, hoewel er meestal administratie kosten gerekend worden, door bijvoorbeeld een notaris
 • is alleen mogelijk op basis van de gestelde voorwaarde(n)
 • kan alleen als er goed wordt gedocumenteerd
 • kan alleen binnen de termijn, die is afgesproken
 • handelt men altijd schriftelijk af. Dit kan zijn per e-mail en/of aangetekende post

Strategie tip

Ga voordat je een eerste huis gaat bezichtigen op kennismakingsgesprek met een hypotheekadviseur. Daardoor weet je precies, wat er financieel mogelijk is, welke documenten belangrijk zijn en hoe je jezelf eventueel kan voorbereiden.

Voorbehoud van financiering – samengevat

 • Een onder voorbehoud van financiering wordt normaal gesproken opgenomen in de ontbindende voorwaarden van een koop – contract
 • Het voorbehoud is vaak voor een periode van 6 weken. Deze periode kan eventueel in overleg verlengd worden
 • Documenteer alles goed, want bij onvolledige documentatie kan het gehele proces vertraging opleveren
 • Onder voorbehoud van financiering is niet de enige ontbindende voorwaarde. Bij een ouder huis is het verstandig om een bouwkundige keuring te doen en te wachten op de uitkomst van deze keuring

Redenen van afwijzing hypotheek

Het staat buiten kijf dat een voorbehoud van financiering relevant is. Maar waarom dan? Wanneer je een bod doet op een huis of appartement, heb je meestal nog geen zekerheid over de financiering. De hypotheekverstrekker kan je inkomen te laag vinden of vindt de aan te kopen woning niet goed als onderpand. Er kunnen onverwachte persoonlijke veranderingen plaatsvinden zoals een ontslag of arbeidsongeschiktheid. Je kan nog openstaande leningen hebben uitstaan. Denk hierbij aan Stichting BKR of DUO. In deze blog vind je nog meer redenen waarom een hypotheekaanvraag afgewezen kan worden.

Toch kopen zonder onder voorbehoud van financiering, houdt dan rekening met: 

 • Ken je financiële mogelijkheden en bespreek die met een professional
 • Lees je goed in over wat er allemaal komt kijken bij een hypotheekaanvraag
 • Laat je huis goed taxeren voor een nauwkeurige waardebepaling

Bod zonder voorbehoud van financiering geaccepteerd 

Het ontbrekend van de ontbindende voorwaarde onder voorbehoud van financiering betekent meer zekerheid voor de verkoper over de verkoop van zijn huis of appartement. Als de verkoop namelijk niet doorgaat, dan ontvangt de verkopende partij een compensatie bedrag.

Wat zijn de mogelijkheden voor de koper bij het gebruik van onder voorbehoud van financiering?

Als koper sta je niet direct met 1-0 achter als je een bod doet op een woning met onder voorbehoud van financiering. Vaak is het een kwestie van vertrouwen en als dat er is, gaat de verkoop bijna altijd door. Als koper is het wel mogelijk om de kansen op een succesvolle aankoop te vergroten:

 • Communiceer met de verkopende partij, dat je eigen geld inlegt
 • Verkort de tijd om de hypotheek financiering rond te krijgen. Doe het in 4 weken in plaats van 6 weken. Hoe grondiger je de hypotheekfinanciering met je hypotheekadviseur hebt voorbereid, hoe sneller een hypotheek – aanvraag gaat
 • Verzoek de hypotheekadviseur om schriftelijk aan de verkoper kenbaar te maken, dat de hypotheekfinanciering geen problemen zal veroorzaken

Andere blogs van Aan de Maas Makelaardij

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is de makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel verkoopmakelaar als aankoopmakelaar in Rotterdam. Daarnaast treedt hij ook op als onafhankelijk gecertificeerd taxateur. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar.

Mijn makelaar

Aan de Maas Makelaardij is zoals te verwachten gevestigd in Rotterdam. Deze Rotterdamse makelaar kent Rotterdam dan ook zeer goed. Tevens is Maarten als makelaar steeds vaker actief in de steden en dorpen rondom Rotterdam. Wij hebben inmiddels mensen geholpen met het verkopen van hun woning in: Schiedam, Capelle aan de IJssel, Hoogvliet, Vlaardingen, Delft, Delfgauw, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek.

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/

Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam

Wilt u een huis kopen in Rotterdam? Wij steunen u als aankoopmakelaar in Rotterdam. Wilt u een huis verkopen in Rotterdam? Wij steunen u als verkoopmakelaar in Rotterdam.

 

Veel gestelde vragen

 

Waarom onder voorbehoud van financiering?

Een voorbehoud van financiering is een clausule in een koopcontract die de koper beschermt. Het biedt de koper de mogelijkheid om de koop te annuleren als deze de benodigde financiering niet rond krijgt. Deze voorwaarde zorgt ervoor dat de koper niet vast komt te zitten aan een koopovereenkomst zonder voldoende financiële middelen. Het is een gebruikelijke en belangrijke voorwaarde bij het aankopen van onroerend goed om financiële risico’s te beperken.

Hoe bied je onder voorbehoud van financiering?

Bij het bieden onder voorbehoud van financiering geef je aan dat je het bod doet onder de voorwaarde dat je een hypotheek of andere financiering kunt krijgen voor het bedrag dat je biedt. Dit wordt duidelijk vermeld in het bod dat je uitbrengt aan de verkoper of diens makelaar. Na acceptatie van het bod, wordt deze voorwaarde opgenomen in de koopovereenkomst, waarin staat dat de koop geannuleerd kan worden als je de financiering niet rond krijgt binnen een afgesproken termijn. Dit biedt bescherming tegen financiële risico’s bij het kopen van een huis.