Nieuw huis kopen – oude huis verkopen – Inleiding

Het proces van het kopen en verkopen van een huis is een van de meest complexe en emotioneel beladen financiële beslissingen die mensen maken. Een van de belangrijkste dilemma’s waar kopers en verkopers mee te maken krijgen, is de volgorde waarin ze deze transacties uitvoeren: moet je eerst je oude huis verkopen voordat je een nieuw huis koopt, of is het verstandiger om eerst een nieuw huis te kopen en vervolgens je oude huis te verkopen? Beide benaderingen hebben hun eigen voor- en nadelen, die afhankelijk zijn van diverse factoren zoals marktomstandigheden, financiële situatie, en persoonlijke voorkeuren.

Voordelen van eerst je oude huis verkopen

1. Financiële zekerheid

Een van de grootste voordelen van het eerst verkopen van je oude huis is de financiële zekerheid die het biedt. Door je huidige woning te verkopen, weet je precies hoeveel opbrengst je hebt, wat je helpt bij het budgetteren voor de aankoop van een nieuwe woning. Dit vermindert het risico dat je meer uitgeeft aan een nieuw huis dan je je eigenlijk kunt veroorloven.

2. Minder financiële druk

Door eerst je oude huis te verkopen, vermijd je de situatie waarin je tijdelijk twee hypotheken moet dragen. Dit kan bijzonder belastend zijn als je geen koper voor je oude huis kunt vinden binnen de gewenste tijd. Bovendien kunnen de extra kosten voor verzekeringen, belastingen, en onderhoud van twee huizen snel oplopen.

3. Sterkere onderhandelingspositie

Met de opbrengst van de verkoop van je oude huis in de hand, heb je vaak een sterkere onderhandelingspositie bij de aankoop van een nieuw huis. Verkopen met een financiële buffer kan je aantrekkelijker maken voor verkopers, omdat je waarschijnlijk geen verkoopcontingentie nodig hebt.

4. Minder stress

Het gelijktijdig beheren van de verkoop en aankoop van een woning kan zeer stressvol zijn. Door eerst te verkopen, kun je je volledig concentreren op het vinden van een nieuw huis zonder de druk van een dubbele transactie.

Nadelen van eerst je oude huis verkopen

1. Tijdelijke huisvesting

Een van de grootste nadelen is dat je mogelijk tijdelijke huisvesting nodig hebt als je nog geen nieuw huis hebt gevonden tegen de tijd dat je oude huis is verkocht. Dit kan leiden tot extra kosten en ongemak, vooral als de tijdelijke huisvesting niet aan je wensen voldoet.

2. Dubbele verhuizingen

Als je moet verhuizen naar een tijdelijke woning, betekent dit dat je tweemaal moet verhuizen: eerst naar de tijdelijke accommodatie en vervolgens naar je nieuwe huis. Dit kan zowel logistiek als financieel belastend zijn.

3. Marktomstandigheden

In een verkopersmarkt kan het snel verkopen van je huis zonder dat je een nieuwe woning hebt gevonden riskant zijn, omdat het moeilijk kan zijn om snel een geschikt huis te vinden. De prijzen kunnen stijgen, waardoor je uiteindelijk meer betaalt voor je nieuwe woning.

Voordelen van eerst een nieuw huis kopen

1. Directe overgang

Een van de grootste voordelen van eerst een nieuw huis kopen, is de naadloze overgang. Je kunt in je nieuwe huis trekken zodra de aankoop is afgerond, zonder tijdelijke huisvesting of dubbele verhuizingen.

2. Meer tijd om te zoeken

Door eerst een nieuw huis te kopen, heb je meer tijd om een woning te vinden die volledig aan je wensen en behoeften voldoet. Dit vermindert de druk om snel een beslissing te nemen en verhoogt de kans dat je echt tevreden bent met je nieuwe huis.

3. Voordeel in een kopersmarkt

In een kopersmarkt, waar het aanbod groter is dan de vraag, kan het aantrekkelijk zijn om eerst een nieuw huis te kopen. De prijzen zijn lager en je hebt meer onderhandelingsruimte. Zodra je nieuwe huis is gekocht, kun je je oude huis verkopen zonder de zorgen van stijgende prijzen.

Nadelen van eerst een nieuw huis kopen

1. Financiële last

Het grootste nadeel van eerst een nieuw huis kopen, is de financiële last. Het dragen van twee hypotheken kan een zware druk op je financiën leggen, vooral als je oude huis langer te koop staat dan verwacht. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële stress en mogelijk zelfs tot noodverkoop van je oude woning tegen een lagere prijs.

2. Verkooprisico

Er bestaat altijd een risico dat je je oude huis niet snel of voor de gewenste prijs kunt verkopen. Dit kan resulteren in dubbele maandelijkse lasten en extra onderhoudskosten, wat je financiële situatie verder kan compliceren.

3. Verkoopcontingentie

Sommige verkopers accepteren mogelijk geen verkoopcontingentie, wat betekent dat je aanbod afhankelijk is van de verkoop van je huidige huis. Dit kan je onderhandelingspositie verzwakken en je kansen verminderen om het nieuwe huis te kopen dat je wilt.

Factoren om te overwegen

1. Huidige marktomstandigheden

De huidige marktomstandigheden spelen een cruciale rol bij het nemen van deze beslissing. In een verkopersmarkt, waar huizen snel worden verkocht, kan het gunstiger zijn om eerst je oude huis te verkopen. In een kopersmarkt, waar er meer aanbod is dan vraag, kan het voordeliger zijn om eerst een nieuw huis te kopen.

2. Financiële situatie

Je financiële situatie en draagkracht zijn ook van groot belang. Heb je voldoende financiële buffer om twee hypotheken te dragen of om tijdelijke huisvesting te betalen? Ben je bereid om de risico’s te nemen die gepaard gaan met dubbele maandelijkse lasten?

3. Tijdelijke huisvesting

Als je ervoor kiest om eerst je oude huis te verkopen, moet je plannen maken voor tijdelijke huisvesting. Dit kan extra kosten en ongemakken met zich meebrengen, vooral als de huurmarkt krap is of als je specifieke woonbehoeften hebt.

4. Persoonlijke voorkeuren

Je persoonlijke voorkeuren en levensomstandigheden spelen ook een rol. Sommige mensen geven de voorkeur aan financiële zekerheid en zijn bereid om tijdelijke ongemakken te accepteren, terwijl anderen de voorkeur geven aan een naadloze overgang zonder tijdelijke huisvesting.

Nieuw huis kopen – oud huis verkopen – Conclusie

De beslissing om eerst je oude huis te verkopen of eerst een nieuw huis te kopen, is complex en hangt af van verschillende factoren. Het biedt elk zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de marktomstandigheden, je financiële situatie, en je persoonlijke voorkeuren. Door een grondige evaluatie van deze factoren en eventueel advies van een vastgoedadviseur in te winnen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die het beste bij jouw specifieke situatie past.

In het algemeen biedt het eerst verkopen van je oude huis meer financiële zekerheid en minder risico, maar kan het leiden tot tijdelijke huisvesting en extra verhuizingen. Daarentegen kan het eerst kopen van een nieuw huis een naadloze overgang bieden, maar brengt het de risico’s van dubbele hypotheeklasten en verkooponzekerheden met zich mee. Afhankelijk van je individuele omstandigheden en voorkeuren, kun je de keuze maken die het beste aansluit bij jouw behoeften en doelen.

Interessante blogs

Woning kopen Rotterdam

Deze blog is geschreven door Aan de Makelaardij uit Rotterdam. Aan de Maas Makelaardij is een makelaar uit Rotterdam. Maarten Voorhorst is zowel actief als verkoopmakelaar als aankoopmakelaar. Naast Rotterdam is Aan de Maas Makelaardij actief als makelaar in: SchiedamCapelle aan de IjselHoogvlietVlaardingenDelftDelfgauwBerkel en Rodenrijs en Bergschenhoek. Kijk voor meer informatie over Aan de Maas Makelaardij in Rotterdam op ons Instagram account.

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam