Kent u de Nationale Hypotheek Garantie?

nationale hypotheek garantie, makelaar Rotterdam, verkoopmakelaar Rotterdam

Voor vele jaren is de Nationale Hypotheek Garantie een soort van vangnet voor personen, die onder ongewone gebeurtenissen hun koopwoning moeten verkopen met een aanzienlijk verlies. Voorbeelden hiervan zijn: een overlijden of een scheiding. In deze blog vertellen wij u, wat de NHG is en wat je ermee zou kunnen doen.

Nationale Hypotheek Garantie bescherming

Door een hypotheek af te nemen met Nationale Hypotheek Garantie is er een soort van garantie, wanneer u door buitengewone omstandigheden uw hypotheek niet meer kunt aflossen. Ingeval, dat er een restschuld over blijft na verkoop van het huis, kan de Nationale Hypotheek Garantie de helpende hand bieden. De Nationale Hypotheek Garantie  is een soort van verzekering op een hypotheek voor een koophuis met een koopprijs tot en met de gemiddelde huizenprijs. De NHG grens in 2021 is EUR 325.000. De grens van 325.000 euro wordt op januari 1 2022 verder verhoogd richting 355.000 EURO.

NHG grensbedrag

Ieder jaar kijkt men voor de Nationale Hypotheek Garantie naar de gemiddelde huizen prijs. In 2021 is dat dus 325.000 EURO en op 1-1 2022 gaat dit omhoog naar 355.000 EURO. Op het moment, dat de waarde van de hypotheek en de waarde van het huis het grensbedrag overstijgt, krijgt u geen hypotheek meer op basis van een Nationale Hypotheek Garantie. In 2021 is het daarnaast ook mogelijk om energie besparende activiteiten mee te financieren. Daardoor is het grensbedrag in 2021 344.500 EURO. Door het mee financieren van energie besparende maatregelen is het grensbedrag 376.300 EURO in 2022. Het extra bedrag boven de 355.000 EURO moet men inzetten voor maatregelen, die energie besparen.

Wat gebeurt er als u uw hypotheek niet meer kan betalen?

In het leven heeft de mens te maken met verschillende risico’s. Als er iets gebeurt, kan dat grote invloed hebben op uw woonsituatie. Bijvoorbeeld vanwege echtscheiding of baanverlies kan het gebeuren, dat u uw hypotheek niet meer zelf kan aflossen. Bij een hypotheek met NHG kunt u de Woonlasten faciliteit gebruiken. Dit zijn de voorwaarden:

  • Betalingsproblemen mogen niet uw eigen schuld zijn.
  • U moet in staat zijn om de hypotheeklasten in de toekomst weer zelf te kunnen betalen.

Deze woonlasten faciliteit is echt bedoeld om met een tijdelijke verlaging van uw hypotheeklasten een lastige periode door te komen. U  heeft wel nog steeds de verplichting om zelf u schulden af te betalen. U maakt samen met uw hypotheekverstrekker hier verdere afspraken over.

Nationale Hypotheek Garantie – Restschulden

Uw huis als laatste mogelijk gedwongen moeten verkopen is een nachtmerrie. Bij een hypotheek met nationale hypotheek garantie heeft u de optie, dat de rest schuld onder strenge voorwaarden vervalt. Dit geldt ook als u bij een verhuizing u woning met verlies zal moeten of verwacht te verkopen. In speciale gevallen kan restschuld meegefinancierd worden in een volgende hypotheek met NHG.

Borgtocht provisie

Bij het aangaan van een hypotheek inclusief NHG betaalt u eenmaal een provisie aan de NHG. Dit betaalt u om van het NHG vangnet gebruik te maken. De provisie is in 2021 0,7 procent van het hypotheekbedrag. Vanaf  januari 2022 wordt dit verlaagd naar 0,6 procent.

Risico vermindering door NHG

Zowel uzelf als de hypotheekverlener verlagen de risico’s voor u met de Nationale Hypotheek Garantie. De hypotheek wordt op zeker altijd afgelost. Als u het financieel gezien te moeilijk krijgt door een van de oorzaken, die de NHG afdekt, dan bekijken wij hoe we jouw huidige hypotheek weer betaalbaar maken voor jou. Het doel is voor iedereen, dat jij in jouw huis blijft wonen. Lukt het echt niet en moet je alsnog je woning verkopen met als resultaat een opbrengst, die kleiner is dan het hypotheekbedrag? Dan bestaat de optie, dat de NHG de restschuld kwijtscheldt. Door NHG ontvang je ook nog een kleine korting op de hypotheekrente bij het afsluiten van een hypotheek. Het voordeel op een hypotheek met NHG rente kan oplopen tot 0,5 procent in 1 jaar.

De nadelen van Nationale Hypotheek Garantie

Nationale Hypotheek Garantie is vanzelfsprekend niet gratis. De garantie kosten zijn in 2021 eenmalig 0.7 procent op basis van de totale hypotheek. Maximaal houdt dit EUR 2.275 in. Wilt u de energie besparende aanpassingen mee financieren,  dan betaalt u voor NHG maximaal 2.411,50 EURO. Een woning kopen met een hypotheek met NHG houdt in, dat u iets meer geld inlegt. In 2021 kunt u tot maximaal honderd procent van de woning waarde lenen. Als u gebruik maakt van de kwijtschelding van Nationale Hypotheek Garantie, dan krijgt u een registratie bij het BKR bureau. Daarmee is het 5 jaar lang lastiger een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen

Informeer bij uw geldverstrekker of tussenpersoon hoe u de NHG kunt aanvragen. NHG beoordeelt en bepaalt of u aan alle voorwaarden voldoet van de Stichting Waarborg fonds Eigen Woningen.

Andere blogs van Maarten Voorhorst, Makelaar in Rotterdam

Mijn makelaar – Maarten makelaar

Aan de Maas Makelaardij is zoals te verwachten gevestigd in Rotterdam. Deze Rotterdamse makelaar kent Rotterdam dan ook zeer goed. Tevens is Maarten als makelaar steeds vaker actief in de steden en dorpen rondom Rotterdam. Wij hebben inmiddels mensen geholpen met het verkopen van hun woning in: Schiedam, Capelle aan de IJsel, Hoogvliet, Vlaardingen, Delft, Delfgauw, Berkel en Rodenrijs.

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/