Kent u de Nationale Hypotheek Garantie?

nationale hypotheek garantie, makelaar Rotterdam, verkoopmakelaar Rotterdam

Voor vele jaren is de Nationale Hypotheek Garantie een soort van vangnet voor personen, die onder ongewone gebeurtenissen hun koopwoning moeten verkopen met een aanzienlijk verlies. Voorbeelden hiervan zijn: een overlijden of een scheiding. In deze blog vertellen wij u, wat de NHG is en wat je ermee zou kunnen doen.

Nationale Hypotheek Garantie bescherming

Door een hypotheek af te nemen met Nationale Hypotheek Garantie is er een soort van garantie, wanneer u door buitengewone omstandigheden uw hypotheek niet meer kunt aflossen. Ingeval, dat er een restschuld over blijft na verkoop van het huis, kan de Nationale Hypotheek Garantie de helpende hand bieden. De Nationale Hypotheek Garantie  is een soort van verzekering op een hypotheek voor een koophuis met een koopprijs tot en met de gemiddelde huizenprijs.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De nieuwe grens voor een nationale hypotheek garantie neemt in 2024 toe tot 435.000 Euro. Dit is weer flinke een stijging van 30.000 Euro in vergelijking met de grens in 2023 van 405.000 Euro. Mensen die hun woning willen verduurzamen kunnen gebruik maken van extra leenruimte. Met energie besparende maatregelen is de Nationale Hypotheek Garantie grens in 2024 Euro 461.100.

NHG grensbedrag

Ieder jaar kijkt men voor de Nationale Hypotheek Garantie naar de gemiddelde huizen prijs. Op het moment, dat de waarde van de hypotheek en de waarde van het huis het grensbedrag overstijgt, krijgt u geen hypotheek meer op basis van een Nationale Hypotheek Garantie.

Wat gebeurt er als u uw hypotheek niet meer kan betalen?

In het leven heeft de mens te maken met verschillende risico’s. Als er iets gebeurt, kan dat grote invloed hebben op uw woonsituatie. Bijvoorbeeld vanwege echtscheiding of baanverlies kan het gebeuren, dat u uw hypotheek niet meer zelf kan aflossen. Bij een hypotheek met NHG kunt u de Woonlasten faciliteit gebruiken. Dit zijn de voorwaarden:

  • Betalingsproblemen mogen niet uw eigen schuld zijn.
  • U moet in staat zijn om de hypotheeklasten in de toekomst weer zelf te kunnen betalen.

Deze woonlasten faciliteit is echt bedoeld om met een tijdelijke verlaging van uw hypotheeklasten een lastige periode door te komen. U  heeft wel nog steeds de verplichting om zelf u schulden af te betalen. U maakt samen met uw hypotheekverstrekker hier verdere afspraken over.

NHG – Restschulden

Uw huis als laatste mogelijk gedwongen moeten verkopen is een nachtmerrie. Bij een hypotheek met nationale hypotheek garantie heeft u de optie, dat de rest schuld onder strenge voorwaarden vervalt. Dit geldt ook als u bij een verhuizing u woning met verlies zal moeten of verwacht te verkopen. In speciale gevallen kan restschuld meegefinancierd worden in een volgende hypotheek met NHG.

Borgtocht provisie

Bij het aangaan van een hypotheek inclusief NHG betaalt u eenmaal een provisie aan de NHG. Dit betaalt u om van het NHG vangnet gebruik te maken. De provisie is in 2024 0,6 procent van het hypotheekbedrag.

Risico vermindering door NHG

Zowel uzelf als de hypotheekverlener verlagen de risico’s voor u met de Nationale Hypotheek Garantie. De hypotheek wordt op zeker altijd afgelost. Als u het financieel gezien te moeilijk krijgt door een van de oorzaken, die de NHG afdekt, dan bekijken wij hoe we jouw huidige hypotheek weer betaalbaar maken voor jou.

Het doel is voor iedereen, dat jij in jouw huis blijft wonen. Lukt het echt niet en moet je alsnog je woning verkopen met als resultaat een opbrengst, die kleiner is dan het hypotheekbedrag? Dan bestaat de optie, dat de NHG de restschuld kwijtscheldt. Door NHG ontvang je ook nog een kleine korting op de hypotheekrente bij het afsluiten van een hypotheek. Het voordeel op een hypotheek met NHG rente kan oplopen tot 0,5 procent in 1 jaar.

NHG – nadelen

Nationale Hypotheek Garantie is vanzelfsprekend niet gratis. De garantie kosten zijn in 2024 eenmalig 0.6 procent op basis van de totale hypotheek.

Hypotheek met NHG aanvragen

Informeer bij uw geldverstrekker of tussenpersoon hoe u de NHG kunt aanvragen. NHG beoordeelt en bepaalt of u aan alle voorwaarden voldoet van de Stichting Waarborg fonds Eigen Woningen.

Andere blogs van Maarten Voorhorst, Makelaar in Rotterdam

Mijn makelaar – Maarten makelaar

Aan de Maas Makelaardij is zoals te verwachten gevestigd in Rotterdam. Deze Rotterdamse makelaar kent Rotterdam dan ook zeer goed. Tevens is Maarten als makelaar steeds vaker actief in de steden en dorpen rondom Rotterdam. Wij hebben inmiddels mensen geholpen met het verkopen van hun woning in: Schiedam, Capelle aan de IJsel, Hoogvliet, Vlaardingen, Delft, Delfgauw, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek.

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/