De huizenmarkt in Rotterdam vlot trekken

De laatste maanden staan de kranten vol met artikelen over de overspannen huizenmarkt. Met name in de grote steden en in de Randstad zijn de huizenprijzen explosief gestegen. Dit heeft ervoor gezorgd, dat de huizenmarkt aan het vastlopen is. Vooral voor jongeren, starters op de woningmarkt is het lastig om een goede betaalbare woning te vinden. De huizen prijzen zijn zo sterk gestegen door een combinatie van factoren. De twee belangrijkste daarvan zijn, dat er gewoon te weinig huizen zijn en dat we al jaren te maken hebben met een zeer lage rente. Ook in de huizenmarkt in Rotterdam spelen deze factoren een belangrijke rol in het overspannen raken van de woningmarkt.

Plannen voor Rotterdam

In het Algemeen Dagblad van 23 oktober 2021 komen in het artikel ‘Hoe de woningmarkt er weer bovenop te krijgen’ de plannen voor Rotterdam aan bod. Er zijn bijvoorbeeld plannen voor de lange termijn:

 • A 16 zone (strook tussen de Boszoom en de A 16
 • In de binnenstad is nog ruimte voor vijf duizend woningen
 • Rotterdam Zuid en De Waalhaven

De huizenmarkt is echter nu overspannen. Daarom wordt er ook gesproken over plannen voor Rotterdam op de korte termijn.

Op korte termijn komen in de volgende wijken en gebieden er woningen bij:

 1. Parkstad en het Lloydkwartier
 2. Merwe-Vierhavengebied en de Rijnhaven
 3. Het Zomerhof kwartier
 4. Pompenburg
 5. Brainpark en Feyenoord City Al is het grootste concrete bouwplan in de regio niet in stedelijk gebied, maar in de weilanden. In de Zuidplaspolder moet het ‘vijfde dorp’ komen, met wel 8000 woningen. Een project dat al stamt uit 2004.

In de Zuidplaspolder komen nog eens 8000 woningen, aldus het Algemeen Dagblad.

De gemeente Rotterdam heeft om de urgente gevallen te helpen een grote lijst met maatregelen opgesteld. Rotterdam maakt werk van het versimpelen van procedures en treedt streng op tegen huisjesmelkers. Ook probeert Rotterdam als een van de eerste om met een speciale opkoopregeling beleggers te weren.

Huizen bouwen

Of alleen maar bouwen de oplossing is, dat is nog maar de vraag. Als je de woningmarkt goed bestudeert, zijn er een aantal dingen die opvallen en tamelijk krom zijn. Er zijn bijvoorbeeld 5 miljoen huizen voor gezinnen met kinderen. Terwijl er maar 2 miljoen gezinnen met kinderen wonen in Nederland. Het beleid op de woningmarkt is volgens het AD niet consequent. Er wordt vanuit de overheid gestimuleerd, dat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Terwijl het voor de woningmarkt goed zou zijn, als ouderen op een gegeven doorstromen naar bejaardenhuizen of woningen speciaal voor ouderen.

De situatie in Rotterdam

Ook in Rotterdam moedigt men aan, dat ouderen langer thuis blijven wonen. Hierdoor bespaar je kosten in de zorg. Alleen zorgt het dus voor problemen in de woningmarkt. Volgens hoogleraar Coen Teulings, voormalig directeur van het CPB zijn binnensteden zeer populair. Dat betekent, dat de prijzen hoog zullen blijven. In Rotterdam leggen ze zich hier niet bij neer. Een woordvoerder van de gemeente laat weten, dat de diverse maatregelen niet voor niets worden genomen. Wij blijven streven naar gemengde wijken met huizen voor alle Rotterdammers.

Bron: Algemeen Dagblad, 23-10 2021

Oplossingen voor een toekomstbestendige huizenmarkt

De Nederlandsche Bank draagt de volgende oplossingen aan om de woningmarkt weer vlot te trekken. Met deze oplossingen gaan meer Nederlanders in de toekomst een geschikte woning vinden.

 1. De komende jaren moeten we veel nieuwe woningen bouwen, die geschikt zijn voor allerlei gezinssamenstellingen. De Rijksoverheid moet hierin stimuleren en zo nodig de leiding nemen.
 2. Het aantal huurwoningen moet omhoog. De overheden kunnen dit bijvoorbeeld in bestemmingsplannen vastleggen.
 3. Huren moet even aantrekkelijk zijn als kopen.

Andere blogs van Aan de Maas Makelaardij

 1. Een appartement kopen in Rotterdam
 2. Makelaar in Rotterdam inschakelen
 3. VBO makelaar of NVM makelaar
 4. Onder voorbehoud van financiering  – altijd doen

Wil je meer weten over de huizenmarkt in Rotterdam? Neem dan contact op via info@aandemaasmakelaardij.nl

Mijn makelaar

Aan de Maas Makelaardij is zoals te verwachten gevestigd in Rotterdam. Deze Rotterdamse makelaar kent Rotterdam dan ook zeer goed. Tevens is Maarten als makelaar steeds vaker actief in de steden en dorpen rondom Rotterdam. Wij hebben inmiddels mensen geholpen met het verkopen van hun woning in: Schiedam, Capelle aan de IJssel, Hoogvliet, Vlaardingen, Delft, Delfgauw, Berkel en Rodenrijs.

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/