Huis taxatie rapport vanaf 2022 – de stand van zaken

Huis taxeren, makelaar die een mooi huis aan het taxeren is.

Huis taxeren – inleiding

Als u een huis gaat kopen, dan is dat huis taxeren noodzakelijk. De hypotheekverstrekker verlangt namelijk altijd een taxatierapport om de precieze waarde van de woning officieel vast te stellen. Mede op basis van de taxatie kijkt men hoeveel hypotheek u precies nodig heeft. Omdat het taxeren van een huis zo belangrijk is, kijken onder andere de branche organisaties geregeld hoe het beter kan. De laatste jaren is het bijvoorbeeld verplicht om een energielabel aan te vragen. In deze bijdrage vind je daar meer informatie over inclusief de veranderende punten in het taxatie rapport.

Redenen om een huis te taxeren

Het taxeren van een huis kan om de volgende redenen gedaan worden:

 • U wilt een lening krijgen of aanpassen – Het verkrijgen van (hypothecaire) financiering
 • Je wilt de woning verkopen – Bepalen van de prijs bij verkoop(beslissing)
 • U wilt de woning kopen – Bepalen van de prijs bij aankoop(beslissing)
 • Je wilt de woning terugkopen – Bepalen van de prijs bij terugkoop(beslissing)
 • U moet de woning gedwongen verkopen – Een gedwongen (executoriale) verkoop

Model taxatierapport woonruimte

Het nieuwe model taxatierapport woonruimte 2021 wordt inmiddels al weer de nodige maanden gebruikt door woningtaxateurs. In de afgelopen tijd heeft er een evaluatie plaats gehad van dit nieuwe taxatierapport model inclusief de opdrachtvoorwaarden en bijlages.  De branche verengingen NVM, VBO, Vastgoedpro, NWWI en NRVT hebben de opmerkingen en suggesties van de woning taxateurs geïnventariseerd. Deze inventarisatie heeft weer geresulteerd in een nieuwe versie. Daarnaast is er een nieuw document samengesteld. Hierin staan de antwoorden op veel gestelde vragen.

Wat is er onder meer veranderd?

 • Het getaxeerde adres is op het voorblad van het taxatierapport toegevoegd
 • De zin: “Waar in dit taxatierapport (deze opdrachtvoorwaarden) de mannelijke voornaamwoorden ‘hij’, ‘hem’ of ‘zijn’ worden gebruikt, kun je deze ook in voorkomende situaties als ‘zij’ of ‘haar’ lezen” is toegevoegd.
 • In de aanhef is ‘meneer’ gewijzigd in ‘de heer’
 • De vaatwasser is toegevoegd bij ‘Keuken’ in de bouwkundige opnamestaat.
 • Blokverwarming en cv-ketel zijn toegevoegd bij ‘Verwarmingstoestel’ in de bouwkundige opnamestaat.
 • Bij conditiescore kun je nu naast ‘goed’ of ‘redelijk’ ook herstelkosten invullen. Dit veld is niet verplicht. Als je echter herstelkosten invult heb je wel de verplichting om 1 of 2 foto’s toe te voegen van het mankement of gebrek.

Vind hier alle wijzigingen aan het model taxatierapport woonruimte 2022.

Het Energielabel

De hele wereld van energie voorzien, gaat de komende jaren alleen maar een grotere uitdaging worden. Dit sijpelt ook door in het taxatierapport. Vandaar dat het energielabel is geïntroduceerd. Dit label geeft een indicatie hoe energiezuinig een huis is. Bij de verkoopt, levering of verhuur van een woning heeft u het energielabel nodig. Dit is zelfs in de wet verankerd. Bij monumenten geldt deze regel niet.

Oude energie labels

Voor 1 januari 2021 had een individuele woningeigenaar de optie voor een aanvraag van een energie label. Een
professionele adviseur was ook in de gelegenheid om een woninginspectie te doen om de energie-index te bepalen en vervolgens het energielabel te krijgen. Dit ‘oude’ energie label heeft een geldigheid van 10 jaar..

Nieuwe energie labels

Vanaf 1 januari 2021 zijn de regels voor het energielabel veranderd. Na deze datum staat op het energie label  ‘primair fossiel energiegebruik’ in kWh/m2 per jaar. Dit meet hoeveel fossiele energie (bijvoorbeeld gas, olie of steenkool) deze woning per vierkante meter gebruikt. Dit valt alleen te bepalen door een deskundige. Dat is de reden waarom per 1 januari 2021 alleen gecertificeerde energie prestatie adviseurs een energielabel voor u kunnen aanvragen.

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is een makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel aankoopmakelaar als verkoopmakelaar in Rotterdam. Daarnaast treedt hij ook op als onafhankelijk gecertificeerd taxateur. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar.

Relevante blogs

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/