Een woning taxateur doet niets anders dan het berekenen van de woning waarde van een specifiek pand. De volgende punten zijn bij die berekening van belang:
 • Bouwjaar
 • Woonoppervlak
 • Balkon of tuin
 • Soort woning
 • Bouwtechnische staat (onderhoud)
 • Ligging van het huis, uitzicht en omgeving
 • Energielabel
 • Zijn er recentelijk vergelijkbare panden in jouw straat verkocht?
 • Wat vertelt de bredere woningmarkt ons los van de directe omgeving?
 • Zijn er toekomstige ontwikkelingen ter verwachten in de buurt?

Welke vragen stelt een taxateur?

De woning taxateur vraagt u naar de volgende documenten en zal deze doornemen en controleren op bijzonderheden:
 • Het eigendomsbewijs ook wel de akte van levering
 • Plattegronden of tekeningen van het pand
 • De akte van splitsing
 • Vereniging van Eigenaren stukken (indien aanwezig)

Kan je je voorbereiden op een woning taxatie?

Houd rekening met de volgende 7 punten:
 1. Doel van de taxatie
 2. Certificering van de taxateur
 3. Betaal schappelijke prijs voor een taxatie
 4. Verstrek de woning taxateur de correcte gegevens.
 5. Check hoe gemeten is
 6. Andere woning taxateur kiezen dan uw aankoopmakelaar
 7. Kosten van woning taxatie zijn aftrekbaar voor de belasting

Wat wordt meegenomen in taxatie?

Om een goede taxatie van de woning te bepalen worden de volgende punten meegenomen:
 1. De inhoud en oppervlakte van het huis.
 2. De functionele indeling.
 3. De kwaliteit van de gebruikte materialen.
 4. In hoeverre het huis energiezuinig en geïsoleerd is.
 5. De ligging en de omgeving.
 6. De marktsituatie.
 7. De staat van het onderhoud.

Wat staat er verder in het taxatie rapport? – Een extra toelichting

Een taxateur let op de cruciale aspecten van een taxatie, waarvan hieronder de details worden besproken.

 1. Eigenschappen van de woning: Dit omvat onder andere een gedetailleerde beschrijving van de woning. Hoe groot is het huis? Beschikt het over een tuin? Is er een garage op het terrein of een parkeerplek in de gemeenschappelijke parkeerkelder?

Daarnaast is het energielabel een belangrijke factor. Dit label geeft een indicatie van het verwachte energieverbruik en dus ook van de te verwachten energiekosten. Geld dat aan energie wordt besteed, kan niet worden gebruikt voor het betalen van de hypotheek. Het energielabel geeft de energie-efficiëntie van een gebouw aan, en de taxateur neemt dit mee in de waardebepaling van een woning.

 1. Ligging en omgeving van de woning: De locatie van de woning is ook opgenomen in het taxatierapport. Dit omvat zowel de specifieke locatie als de omgeving van de woning. Hierbij wordt gelet op zaken als:
  • Buurtinformatie: Is het een rustige buurt met brede straten of juist smalle straten met veel geparkeerde auto’s op de stoep? Zijn er veel groenvoorzieningen, zoals parken, en zijn er speelplaatsen voor kinderen?
  • Lokale voorzieningen: Zijn er scholen, winkels, openbaar vervoer en sportfaciliteiten in de buurt?
 2. Vergelijkbare verkopen in de omgeving: In het taxatierapport wordt gekeken naar recent verkochte en vergelijkbare woningen in de buurt. Door te kijken naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen kan de taxateur beter inschatten wat een potentiële koper bereid is te betalen. Als een makelaar actief is in de buurt, zijn zij niet alleen op de hoogte van recente verkopen, maar kunnen zij ook beter inschatten wat huidige zoekers bereid zijn te betalen. Dit is met name belangrijk bij verkoopadvies.

Waarom is de taxatie van een woning noodzakelijk?

De taxatie van een huis is inderdaad noodzakelijk. Dit is met name zo, omdat een geldverstrekker niet zo maar overgaat tot het verstrekken van een financiering. Zij zijn op zoek naar zekerheid. Daarom willen ze precies weten van een onafhankelijke partij wat de waarde van een pand is. Er zijn verschillende redenen voor de taxatie van een huis. U wilt uw huis verkopen en wilt weten wat het huis waard is om een goede verkoopprijs te bepalen. U gaat zelf een huis kopen en de hypotheekverstrekker vraagt om een taxatie om de goedkeuring te krijgen voor een hypotheek.

Is een taxatierapport altijd nodig?

Een taxatie rapport is bijna altijd verplicht bij het kopen van een huis. Dan is er sprake van een gevalideerde taxatie. Een gevalideerd taxatierapport heeft u vervolgens nodig bij een hypotheekaanvraag. Bij het verzekeren van een woning heeft u ook een taxatierapport nodig, zodat u precies weet voor welk bedrag u uw woning moet verzekeren.

Waar moet een taxatie aan voldoen?

De taxateur moet dus bij een van de brancheverenigingen NVM, VBO of VastgoedPro zijn aangesloten. Tevens dient hij of zij ingeschreven te staan bij een van de taxateursregisters.

Hoe lang duurt een taxatie?

Dit hanht enorm af van de drukte! Maar normaal gesproken heeft u te maken met een doorlooptijd van aanvraag tot het opleveren van een taxatierapport van ongeveer tien 10 werkdagen.

Hoe lang is de geldigheidsduur van een taxatie van een huis?

Het merendeel van de geldverstrekkers gebruiken een geldigheidstermijn van 6 maanden. .

Wat kost de taxatie van een huis?

De prijs voor een taxatierapport staat niet vast. Het verschilt per taxatiebureau en makelaar. Soms valt er over te onderhandelen. Het merendeel van de taxatie rapporten kosten tussen de 500 en de 1000 Euro.

Wat te doen als de taxatie hoger is dan de aankoopprijs?

De bank gaat bij de berekening van de hypotheek altijd uit van de taxatiewaarde. Betaalt u dus meer dan de taxatiewaarde? Dan kunt u dat geld niet lenen bij de geldverstrekker. Het verschil zal u dan zelf moeten inleggen met eigen geld.

Huis laten taxeren – conclusie

Een huis laten taxeren is belangrijk, omdat het van belang is om bij zo’n grote aanschaf de waarde daarvan onafhankelijk en objectief vast te stellen. Een woning taxatie is daarmee echt een onmisbaar onderdeel bij het verstrekken van een hypotheek.

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is een makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel aankoopmakelaar als verkoopmakelaar in Rotterdam. Daarnaast treedt hij ook op als onafhankelijk gecertificeerd taxateur. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar.

Andere relevante blogs:

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed