Huis kopen energielabel

Uit de Funda Index van het derde kwartaal van 2023 blijkt een opvallende verschuiving in de prioriteiten van woningzoekers. Het energielabel van een huis wordt steeds belangrijker bij het kopen van een huis. Hoewel een zeer goed energielabel niet altijd vereist is, waardeert 56 procent van de kopers een minimum van energielabel C. Bovendien staat 61 procent van de respondenten open voor het verduurzamen van een nieuwe woning. Deze trend roept bij aspirant-kopers ongetwijfeld vragen op over de rol van het energielabel in hun zoektocht naar een huis. Maar wat betekent dit precies? Makelaar Maarten Voorhorst van Aan de Maas Makelaardij uit Rotterdam legt uit.

Energielabel is verplicht

Hoe beïnvloedt dit de keuze voor een nieuwe woning? Het is een misvatting dat een enorm energiezuinig huis met een energielabel A absoluut noodzakelijk is. Hoewel een energiezuinig huis wenselijk is, is energielabel A niet altijd een vereiste. Veel potentiële kopers benaderen mij met de voorkeur voor een huis met alleen een label A. Mijn antwoord hierop is om ook naar huizen met labels C of D te kijken en deze eventueel op te waarderen naar een A-label. Wij zijn bekend met de methoden om dit te realiseren. Vaak volgt dan de vraag of hier extra kosten aan verbonden zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Als zonnepanelen bijvoorbeeld goed geïnstalleerd worden, zijn de kosten minimaal. Het correct positioneren van zonnepanelen kan het rendement aanzienlijk verhogen. Kennis en timing spelen hierbij een cruciale rol.

Welke energiebesparende maatregelen zijn mogelijk?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de specifieke woning waarin je geïnteresseerd bent. Wat zijn de beste maatregelen voor die specifieke woning? Wat zijn de kosten hiervan? En zijn er subsidiemogelijkheden beschikbaar? Om deze vragen te beantwoorden, is expertise vereist. Je kunt een energieadviseur inschakelen of een makelaar raadplegen, die goed op de hoogte is van deze ontwikkelingen. Als ervaren makelaar blijven we voortdurend op de hoogte van deze veranderingen om onze klanten goed te kunnen adviseren. Niet alle energiebesparende maatregelen zijn namelijk even effectief. Wij adviseren onze klanten om zonnepanelen te kiezen, die een lange levensduur hebben en zonder extra kosten gerepareerd kunnen worden.

Energielabel huis kopen – Kosten versus baten

Het maken van een afweging tussen kosten en baten is essentieel. Hoewel hybride warmtepompen momenteel veel aandacht krijgen, zijn wij er niet altijd een voorstander van. De daadwerkelijke besparingen kunnen namelijk lager uitvallen dan verwacht, gezien de prijs van een installatie. Er zijn echter wel alternatieven, zoals een nieuwe hybride warmtepomp-boiler.

Energielabel voor woningen – Essentiële informatie

Bij het zoeken naar een huis is het belangrijk om het energielabel te controleren. Een voorlopig energielabel is slechts een indicatie. Het is verstandig om de verkoper te vragen om een definitief energielabel voordat je een beslissing neemt. Het definitieve energielabel geeft een nauwkeuriger beeld en helpt bij het bepalen van mogelijke energiebesparende maatregelen. Neem bijvoorbeeld isolatie en de staat van de verwarmingsketel in overweging. Dit is essentieel om een goed beeld te krijgen van de toekomstige maandelijkse kosten.

Kiezen voor een hoog of lager energielabel?

Hoewel een hoog energielabel natuurlijk wenselijk is, is dit niet altijd beschikbaar binnen het budget of aanbod. Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen het label en samen met een expert te bepalen welke maatregelen genomen kunnen worden om de woning energiezuiniger te maken.

Hoe zat het ook al weer

Het energielabel is een indicator van de energiezuinigheid van een woning in Nederland. Het wordt beoordeeld op basis van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld isolatie, verwarmingssystemen en duurzame energiebronnen. Een energielabel varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig). Bij het verkopen of verhuren van een woning is het namelijk verplicht om een definitief energielabel te overleggen. Potentiële kopers kunnen immers het energielabel gebruiken om de energiezuinigheid van een woning te beoordelen. Daarmee kunnen ze beslissen welke energiebesparende maatregelen noodzakelijk zijn.

Huis kopen energielabel – Conclusie

Het energielabel van een huis speelt een steeds grotere rol bij het kopen van een woning. Het is daarom verstandig om je goed te laten adviseren bij het maken van deze belangrijke beslissing.

VBO makelaar in Rotterdam

Aan de Maas Makelaardij is een ervaren en deskundige VBO makelaar in Rotterdam met een passie voor wonen. Heeft u een goede aankoopmakelaar nodig? Bel dan met 06-47516118 of met 010-3414230

Mijn makelaar

Aan de Maas Makelaardij is zoals te verwachten gevestigd in Rotterdam. Deze Rotterdamse verkoopmakelaar en aankoopmakelaar kent Rotterdam dan ook zeer goed. Tevens is Maarten als makelaar steeds vaker actief in de steden en dorpen rondom Rotterdam. Wij hebben inmiddels mensen geholpen met het verkopen van hun woning in: Schiedam, Capelle aan de IJsel, Hoogvliet, Vlaardingen, Delft, Delfgauw, Berkel en Rodenrijs.

Interessante blogs

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Phone: 06 – 47 516 118
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam

Wilt u een huis kopen in Rotterdam? Wij steunen u als aankoopmakelaar in Rotterdam. Wilt u een huis verkopen in Rotterdam? Wij steunen u als verkoopmakelaar in Rotterdam.