Hoeveel onder de vraagprijs bieden

Bij het kopen van een huis is het verstandig om rekening te houden met verschillende factoren, wanneer je een bod onder de vraagprijs overweegt. Er is geen vast percentage, dat altijd geldt. Hier zijn echter enkele richtlijnen, die je kunt volgen:

Marktomstandigheden

Kopersmark

In een kopersmarkt, waar er meer aanbod dan vraag is, kun je vaak agressiever onderhandelen. Een bod van 5-10% onder de vraagprijs is dan niet ongebruikelijk.

Verkopersmarkt

In een verkopersmarkt, waar er meer vraag dan aanbod is, zul je waarschijnlijk dichter bij de vraagprijs moeten bieden, of zelfs daarboven. In deze marktsituatie is 1-3% onder de vraagprijs realistischer.

Eigendomsgeschiedenis

Als het huis al lange tijd te koop staat, kan dit een indicatie zijn dat de verkoper bereid is te onderhandelen. In dit geval kun je proberen 5-10% onder de vraagprijs te bieden. Als het huis recent op de markt is gekomen, is de verkoper mogelijk minder bereid om te zakken. In dat geval is een bod van 1-3% onder de vraagprijs meer passend.

Onderzoek naar vergelijkbare woningen:

Kijk naar vergelijkbare woningen (comps) in de buurt, die recent zijn verkocht. Dit geeft je een goed idee van de marktwaarde. Als de vraagprijs aanzienlijk hoger is dan vergelijkbare woningen, kun je een lager bod rechtvaardigen.

Staat van het huis

Als het huis aanzienlijke renovaties of reparaties nodig heeft, kun je dit gebruiken als onderhandelingspunt om een lager bod te rechtvaardigen.

Motivatie van de verkoper

Probeer te achterhalen waarom de verkoper het huis verkoopt. Als de verkoper snel moet verhuizen vanwege een baan of andere persoonlijke redenen, kan hij meer geneigd zijn een lager bod te accepteren.

Jouw eigen financiële situatie en bereidheid tot onderhandelen

Bedenk wat je maximaal wilt en kunt betalen, en wees bereid om je aan dat budget te houden. Ga niet boven je financiële mogelijkheden alleen om een woning te verkrijgen.

Hoeveel onder de vraagprijs bieden – Conclusie

In het algemeen kun je een bod doen dat ongeveer 5-10% onder de vraagprijs ligt in een gemiddelde marktsituatie, maar zorg ervoor dat je goed onderzoek doet en de bovengenoemde factoren in overweging neemt. Het is ook verstandig om met een makelaar te werken die bekend is met de lokale markt en je kan helpen bij het doen van een realistisch en strategisch bod.

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is een makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel verkoopmakelaar als aankoopmakelaar in Rotterdam. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring in de makelaardij, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar.

Huis kopen in regio Rotterdam

Als u met behulp van Aan de Maas Makelaardij ook een huis wilt kopen.

Interessante blogs

Aan de Maas Makelaardij
Logo Aan de Maas Makelaardij
, Kleinpolderkade 13, Stationsplein 45, , Rotterdam 3043 CX - Phone: 06 – 47 516 118 Secondary phone: 010 – 34 14 230 Email: info@aandemaasmakelaardij.nl URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam

Wilt u een huis kopen in Rotterdam? Wij steunen u als aankoopmakelaar in Rotterdam. Wilt u een huis verkopen in Rotterdam? Wij steunen u als verkoopmakelaar in Rotterdam.