Je kind geld lenen voor aankoop huis

De tijd van de lofzang en de kritiek op de ruime vrijstelling voor belastingvrije schenkingen behoort tot het verleden. Niettemin bestaat er anno 2024 nog steeds de mogelijkheid om geld te lenen aan je kind bij de aankoop voor een huis. In de huidige vastgoedmarkt blijft het kopen van een huis doorgaans voordeliger dan huren. Maar welke opties zijn er beschikbaar? Makelaar Maarten legt uit!

1. Schenkingen blijven een mogelijkheid

Het is nog steeds toegestaan om jaarlijks een bedrag aan je kinderen te schenken zonder daar schenkbelasting over te betalen. Voor het jaar 2024 bedraagt deze vrijstelling Euro 6.633, ongeacht de leeftijd van de ontvanger. Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar oud geldt een eenmalige verhoogde vrijstelling van Euro 31.813. Dit bedrag kan belastingvrij worden geschonken. Het bedrag kan door het kind vrij worden besteed. Daarbij hoeft het niet per se voor de aankoop van een woning te worden gebruikt.

2. Lenen als alternatief

Een andere optie om je kind te ondersteunen is door geld uit te lenen voor de aanschaf of renovatie van een woning. Dit kan op informele wijze geschieden zonder notariële tussenkomst, maar het kind dient wel een reële rente over de lening te betalen. Als de lening wordt gebruikt voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van de eigen woning, is de rente aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting. In dit document vindt u voorbeelden van rentepercentages voor familieleningen.

3. Combinatie van schenken en lenen

Je kunt je kind helpen bij de aankoop van een huis door geld uit te lenen. Daarbij betaalt jouw kind jaarlijks een marktconforme rente aan jou. Hierdoor komt je kind in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Sinds 2013 geldt echter, dat voor starters of wanneer een lening wordt verhoogd, deze minimaal annuïtair moet worden afgelost over een periode van maximaal 360 maanden (30 jaar). De lening moet hierop worden aangepast. Je kind moet jaarlijks in de aangifte inkomstenbelasting aangeven, hoeveel er op de schuld is afgelost.

Schenkingsvrijstelling

Om je kinderen in het algemeen te ondersteunen, kun je ook een bedrag aan hen schenken en daarbij gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Het doel van deze schenking hoeft niet te zijn om je kind de rente te laten betalen, maar kan dienen als een algemene tegemoetkoming in de kosten die je kind heeft, zoals het aanvullen van zijn spaarrekening of het verlichten van de lasten van het levensonderhoud. Let er echter op, dat je niet de rente op de lening verrekent met de schenking aan je kind. Hierdoor kan het gebeuren dat de rente niet meer aftrekbaar is.

4. Borgstelling

Bij sommige geldverstrekkers is het nog steeds mogelijk dat ouders borg staan voor de betalingsverplichtingen van hun kinderen. Hierdoor kan het kind meer lenen en de rente aftrekken in box 1. Echter, ouders worden mede hoofdelijk aansprakelijk gesteld. Dit betekent, dat de bank een beroep op hen kan doen, als het kind niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

5. Samen aanschaffen

Je kunt er ook voor kiezen om samen met je kind de woning te kopen, waarin alleen je kind gaat wonen. In dit geval worden jullie beiden voor de helft eigenaar van de woning. Echter, hier zijn enkele fiscale aspecten, waar rekening mee gehouden moet worden. De hypotheekrente, die je kind betaalt over zijn deel van de hypotheek (die is afgesloten voor zijn aandeel in de woning) kan hij aftrekken in zijn aangifte inkomstenbelasting (box 1).

Geen hypotheekrenteaftrek

Voor jou geldt, dat jouw helft van de woning niet als eigen woning wordt beschouwd, omdat je er zelf niet daadwerkelijk in woont. Hierdoor heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over jouw deel van de hypotheek (die je hebt afgesloten voor jouw aandeel in de woning). Je moet de waarde van jouw deel van de woning aangeven als bezitting in box 3. Daarnaast wordt jouw aandeel in de hypotheek in box 3 tegen een vast percentage in mindering gebracht.

6. Zelf kopen, kind als huurder

Een alternatieve benadering is dat je de woning koopt en verhuurt aan je kind. In dit geval heb je geen recht op belastingaftrek voor de hypotheek. Aangezien de fiscus dit beschouwt als een tweede woning, die je niet zelf bewoont. Zowel de woning als de eventuele hypotheek vallen dan in box 3 voor vermogensrendementsheffing.

Geld aan kind lenen voor aankoop huis – Conclusie

Het is belangrijk om te beseffen, dat elke optie zijn eigen fiscale implicaties heeft. Daarom is het verstandig om professioneel advies in te winnen bij een makelaar of een financieel adviseur, voordat je een beslissing neemt.

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is een makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel verkoopmakelaar als aankoopmakelaar in Rotterdam. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring in de makelaardij in Rotterdam, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar. Wil je een goede VBO makelaar uit Rotterdam? Klop dan aan bij Aan de Maas Makelaardij uit Rotterdam.

Interessante andere blogs

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed