Bouw technische keuring

Een bouwtechnischekeuring is een essentieel onderdeel bij de aankoop van een woning. Het biedt kopers inzicht in de staat van het huis, potentiële problemen en noodzakelijke reparaties. In deze blogpost bespreken we alles, wat u moet weten over een bouw technische keuring, van het belang ervan tot de details van het proces.

Wat is een Bouwtechnischekeuring?

Een bouw technische keuring is een grondige inspectie van een woning door een professional om de bouwkundige staat ervan te beoordelen. Deze keuring helpt bij het identificeren van gebreken, mogelijke problemen en onderhoudsbehoeften. Het doel is om kopers een duidelijk beeld te geven van wat ze kunnen verwachten qua onderhoud en reparaties.

Wanneer is een bouw technische keuring nodig?

Een bouwtechnischekeuring is vooral belangrijk bij de aankoop van een oudere woning. Het kan echter ook nuttig zijn bij nieuwbouwwoningen om zeker te zijn van de kwaliteit van de constructie. Daarnaast kan een keuring nuttig zijn bij het verkopen van een huis om potentiële problemen op voorhand te identificeren en aan te pakken.

Het belang van een bouwtechnischekeuring

Voorkomen van onverwachte kosten

Een bouwtechnischekeuring kan helpen om onverwachte kosten te voorkomen door eventuele gebreken en onderhoudsbehoeften aan het licht te brengen. Dit stelt kopers in staat om een weloverwogen beslissing te nemen en eventueel te onderhandelen over de prijs op basis van de bevindingen.

Verbeteren van onderhandelingspositie

Met een gedetailleerd keuringsrapport kunt u tijdens de prijsonderhandelingen sterker staan. U kunt bijvoorbeeld vragen om een prijsverlaging of om bepaalde reparaties te laten uitvoeren door de verkoper voordat de verkoop wordt afgerond.

Veiligheid en gezondheid

Een keuring kan ook veiligheids- en gezondheidsrisico’s identificeren, zoals problemen met de elektrische installatie, gasleidingen, vocht en schimmel. Het tijdig aanpakken van deze problemen kan ernstige gevolgen voor de gezondheid en veiligheid voorkomen.

Het keuringsproces

Voorbereiding op de keuring

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de bouwtechnischekeuring. Verzamel alle relevante informatie over de woning, zoals bouwtekeningen en eerdere onderhoudsrapporten. Zorg ervoor dat de inspecteur toegang heeft tot alle delen van de woning, inclusief de kruipruimte, zolder en het dak.

Wat wordt gekeurd?

Constructie en fundament

De inspecteur beoordeelt de constructie en het fundament van de woning om te controleren op scheuren, verzakkingen en andere structurele problemen. Dit is cruciaal omdat dergelijke problemen vaak kostbaar zijn om te repareren.

Dak en dakbedekking

Het dak en de dakbedekking worden geïnspecteerd op slijtage, lekkages en andere gebreken. Een goed onderhouden dak is essentieel om waterschade en andere problemen te voorkomen.

Elektrische installaties

De staat van de elektrische installaties wordt gecontroleerd om te zorgen dat alles veilig en volgens de huidige normen is. Verouderde of slecht uitgevoerde installaties kunnen een serieus brandgevaar vormen.

Loodgieterswerk en sanitair

Loodgieterswerk en sanitair worden beoordeeld op lekkages, waterdruk en de algehele staat van de leidingen. Problemen op dit gebied kunnen leiden tot wateroverlast en schimmelvorming.

Isolatie en ventilatie

Een goede isolatie en ventilatie zijn essentieel voor een comfortabel en energiezuinig huis. De inspecteur kijkt naar de staat van de isolatie en de effectiviteit van het ventilatiesysteem.

Interieur en exterieur

Het interieur en exterieur van de woning worden ook geïnspecteerd, inclusief muren, vloeren, ramen en deuren. Dit helpt om algemene onderhoudsbehoeften en esthetische gebreken te identificeren.

Het keuringsrapport

Wat staat er in het rapport?

Een bouwtechnisch rapport bevat een gedetailleerde beschrijving van de bevindingen van de inspectie, inclusief foto’s en aanbevelingen voor reparaties of verder onderzoek. Het rapport geeft een overzicht van de huidige staat van de woning en eventuele urgente problemen die aandacht vereisen.

Hoe het rapport te gebruiken?

Gebruik het rapport om een weloverwogen beslissing te nemen over de aankoop van de woning. Bespreek de bevindingen met uw makelaar en overweeg de kosten van eventuele reparaties. U kunt het rapport ook gebruiken om te onderhandelen over de prijs of om te vragen dat de verkoper bepaalde reparaties uitvoert voordat de koop wordt afgerond.

Kosten van een bouwtechnischekeuring

Gemiddelde kosten

De kosten van een bouwtechnischekeuring variëren afhankelijk van de grootte en leeftijd van de woning, evenals de locatie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de Euro 300 en Euro 600. Voor grotere of oudere woningen kunnen de kosten hoger uitvallen.

Wat is inbegrepen?

De kosten van de keuring omvatten meestal de inspectie zelf, het opstellen van het rapport en eventueel een mondelinge toelichting van de bevindingen door de inspecteur. Sommige bedrijven bieden ook aanvullende diensten aan, zoals een nazorgtraject waarin ze helpen bij het plannen van de noodzakelijke reparaties.

Tips voor het kiezen van een keuringsbedrijf

Ervaring en certificering

Kies een keuringsbedrijf met ervaren en gecertificeerde inspecteurs. Controleer of het bedrijf lid is van een relevante brancheorganisatie, zoals de Vereniging Eigen Huis of de Stichting Bouwkwaliteit.

Reviews en aanbevelingen

Lees online reviews en vraag aanbevelingen aan vrienden, familie of uw makelaar. Positieve ervaringen van anderen kunnen u helpen om een betrouwbare inspecteur te kiezen.

Vergelijk offertes

Vraag offertes aan bij meerdere bedrijven om prijzen en diensten te vergelijken. Let niet alleen op de kosten, maar ook op wat er precies is inbegrepen in de keuring en het rapport.

Bouwtechnischekeuring – Conclusie

Een bouwtechnischekeuring is een cruciale stap in het aankoopproces van een woning. Het biedt belangrijke inzichten in de staat van de woning en helpt om onverwachte kosten en problemen te voorkomen. Door goed voorbereid te zijn en een betrouwbare inspecteur te kiezen, kunt u met een gerust hart uw nieuwe woning betrekken. Een zorgvuldige bouwtechnischekeuring geeft u niet alleen gemoedsrust, maar kan ook uw onderhandelingspositie versterken en bijdragen aan de veiligheid en duurzaamheid van uw nieuwe huis. Zorg ervoor, dat u de tijd neemt om het rapport grondig te bestuderen en de bevindingen te bespreken met uw makelaar en eventueel andere experts. Het nemen van deze stap kan u op de lange termijn veel geld en stress besparen. Hierdoor kunt u genieten van uw nieuwe huis zonder onverwachte verrassingen.

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is een makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel verkoopmakelaar in Rotterdam als aankoopmakelaar in Rotterdam. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring in de makelaardij in Rotterdam, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar. Tot slot is Aan de Maas Makelaardij werkzaam als VBO makelaar in Rotterdam.

Makelaardij regio Rotterdam

Als Rotterdamse makelaar dragen wij ook zorg voor:

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam

Wilt u een huis kopen in Rotterdam? Wij steunen u als aankoopmakelaar in Rotterdam. Wilt u een huis verkopen in Rotterdam? Wij steunen u als verkoopmakelaar in Rotterdam.