Bod uitbrengen huis

Je hebt jouw ideale woning gevonden en deze keer wil je er zeker van zijn, dat je deze kans niet laat schieten. Het is tijd voor het uitbrengen van een bod op het door jou gevonden huis! Maar hoe pak je dit aan? En waar moet je op letten? Aan de Maas Makelaardij uit Rotterdam helpen je graag op weg!

1. Het bepalen van het openingsbod

Voordat je een bod uitbrengt, moet je eerst vaststellen hoeveel je kunt en wilt bieden. Het is essentieel om naar de waarde van de woning te kijken. Vraagt de verkoper meer dan de werkelijke waarde van het huis? Dit is iets om rekening mee te houden bij het bepalen van je bod. Ook is het belangrijk om je budget te bepalen. Hoeveel kun je lenen en wat wil je uitgeven? Het is handig om meteen je financiële speelruimte vast te stellen. Op die manier kan je indien nodig nog iets extra’s bieden, als je bod niet direct wordt geaccepteerd.

2. Het vaststellen van ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zijn belangrijke veiligheidsmaatregelen bij het kopen van een huis. Ze stellen je in staat om onder de koop uit te komen, als je de woning toch niet kunt kopen. De meest voorkomende voorwaarden zijn:

  • Financieringsvoorbehoud: Als je onverwachts geen of onvoldoende hypotheek kunt krijgen, kan het koopproces worden stopgezet. Met deze voorwaarde kun je onder de koop uitkomen, mits je voor de definitieve koopdatum twee afwijzingsbrieven van hypotheekaanbieders kunt overleggen.
  • Bouwkundige keuring: Bij een bouwkundige keuring worden eventuele (verborgen) gebreken van het huis opgespoord, die veel geld kunnen kosten. Als er gebreken zijn, die het maximale bedrag overschrijden, dat je hebt vastgesteld om het huis te herstellen, kun je van de koop afzien. Deze keuringen worden meestal uitgevoerd bij oudere huizen.

3. Documentatie

Zorg ervoor, dat je alle relevante documenten samen met je makelaar goed doorneemt voordat je een bod uitbrengt, zoals het verkoopcontract, de lijst van roerende goederen en eventuele inspectierapporten.

4. Marktonderzoek

Doe onderzoek naar vergelijkbare huizen in de buurt om een idee te krijgen van de marktwaarde van het huis, waarop je een bod wilt uitbrengen. Dit kan je helpen om een redelijk bod te doen.

5. Een bod uitbrengen

Je kunt je bod schriftelijk per brief of e-mail doen, of telefonisch. Zorg ervoor, dat je bod zwart op wit wordt bevestigd. Het is het beste om te e-mailen naar de makelaar en eventuele voorwaarden te vermelden.

6. Wanneer is een bod bindend?

Als je bod wordt geaccepteerd en beide partijen het eens zijn over de verkoopprijs en de voorwaarden, kan het koopcontract worden opgesteld. De koop is pas definitief, nadat jij en de verkoper het koopcontract hebben ondertekend. Daarna heb je nog 3 dagen bedenktijd voordat de koop definitief wordt. Daarna kun je alleen nog van de koop afzien op basis van de ontbindende voorwaarden.

7. Emoties onder controle houden

Probeer je emoties onder controle te houden tijdens het biedproces. Laat je niet meeslepen door enthousiasme of angst om het huis te verliezen. Blijf realistisch en rationeel.

8. Probeer de gunfactor te gebruiken

Het doen van een bod op een huis blijft altijd een onzekere zaak. Je kunt het beste bod uitbrengen, maar als de verkoper de voorkeur geeft aan een andere koper, ben jij niet de nieuwe eigenaar. Probeer je daarom te verplaatsen in de verkoper en te kijken naar zijn wensen. Als zij de woning zo snel mogelijk willen verkopen en jij kunt hieraan voldoen, laat het hen dan weten. Zo vergroot je meteen je kansen!

Over de eigenaar – makelaar in Rotterdam

Maarten Voorhorst is een makelaar in Rotterdam en de eigenaar van Aan de Maas Makelaardij. Hij is zowel verkoopmakelaar in Rotterdam als aankoopmakelaar in Rotterdam. Maarten is een makelaar met vele jaren ervaring in de makelaardij, een goede onderhandelaar en altijd bereikbaar.

Interessante andere blogs

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam

Wilt u een huis kopen in Rotterdam? Wij steunen u als aankoopmakelaar in Rotterdam. Wilt u een huis verkopen in Rotterdam? Wij steunen u als verkoopmakelaar in Rotterdam.