Bod gedaan op huis, wanneer is een reactie te verwachten?

Het moment waarop je een bod doet op je droomhuis is zowel spannend als nerveus. Het is een cruciale stap in het koopproces, en er komt veel bij kijken. In deze blog bespreken we uitgebreid het antwoord op de vraag bod gedaan op huis is wanneer reactie. Wat gebeurt  er nadat je een bod hebt gedaan op een huis en wat kun je verwachten tijdens dit proces?

De belangrijke stap: het doen van een bod

Een bod doen op een huis is een formele manier om aan de verkoper kenbaar te maken dat je geïnteresseerd bent in het kopen van hun eigendom tegen een bepaalde prijs. Het bod bevat meestal de volgende elementen:

 • De prijs die je bereid bent te betalen
 • Eventuele ontbindende voorwaarden (bijvoorbeeld financiering of bouwkundige keuring)
 • De voorgestelde overdrachtsdatum

Het is verstandig om je bod schriftelijk te doen, vaak via een makelaar, zodat alles duidelijk en gedocumenteerd is.

Wat gebeurt er nadat je een bod hebt gedaan?

1. Reactie van de verkoper

Nadat je een bod hebt gedaan, is de volgende stap het wachten op de reactie van de verkoper. Dit kan variëren van enkele uren tot meerdere dagen, afhankelijk van de situatie. De verkoper heeft drie mogelijke reacties:

 • Aanvaarden: De verkoper accepteert je bod, inclusief alle voorwaarden.
 • Onderhandelen: De verkoper komt terug met een tegenbod, wat betekent dat ze bereid zijn om te verkopen, maar tegen andere voorwaarden of een andere prijs.
 • Afwijzen: De verkoper wijst je bod volledig af, wat betekent dat je ofwel een nieuw bod moet overwegen of naar een ander huis moet zoeken.

2. Onderhandelingen

Vaak volgt na het eerste bod een onderhandelingsproces. Dit is een cruciale fase waarin je makelaar je kan helpen om een gunstige deal te sluiten. Onderhandelingen kunnen betrekking hebben op de prijs, de ontbindende voorwaarden, de overdrachtsdatum en eventueel andere zaken zoals roerende zaken (meubilair, gordijnen, enz.).

3. Mondelinge Overeenkomst

Als beide partijen het eens worden, volgt meestal een mondelinge overeenkomst. Hoewel dit een belangrijke mijlpaal is, is het niet juridisch bindend. Het vormt echter wel de basis voor de schriftelijke koopovereenkomst die volgt.

De koopovereenkomst

1. Opstellen en ondertekenen

Na de mondelinge overeenkomst wordt de koopovereenkomst opgesteld. Dit document bevat alle details van de verkoop, inclusief de overeengekomen prijs, voorwaarden en de datum van eigendomsoverdracht. Beide partijen moeten dit document ondertekenen om de deal officieel te maken.

2. Drie dagen bedenktijd

In Nederland heb je als koper na het ondertekenen van de koopovereenkomst drie dagen bedenktijd. Tijdens deze periode kun je zonder opgaaf van redenen de koop annuleren. Dit biedt een belangrijke bescherming voor kopers die mogelijk twijfels krijgen of extra zekerheid willen.

3. Ontbindende voorwaarden

De koopovereenkomst bevat vaak ontbindende voorwaarden. Dit zijn specifieke voorwaarden waaronder de koop kan worden ontbonden zonder financiële consequenties. Veel voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

 • Financieringsvoorbehoud: De koop gaat alleen door als je de hypotheek rond krijgt.
 • Bouwkundige keuring: De koop gaat alleen door als de bouwkundige keuring geen ernstige gebreken aan het licht brengt.

Het is belangrijk om duidelijke deadlines te stellen voor deze ontbindende voorwaarden om misverstanden te voorkomen.

De overgangsfase

1. Financiering

Als onderdeel van de ontbindende voorwaarden moet je de financiering regelen. Dit betekent het aanvragen van een hypotheek en het verkrijgen van een definitieve goedkeuring van de bank. Dit proces kan enkele weken duren, afhankelijk van de complexiteit van je financiële situatie en de snelheid van de hypotheekverstrekker.

2. Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is een grondige inspectie van de staat van het huis. Een gekwalificeerde inspecteur zal het huis onderzoeken op mogelijke gebreken en onderhoudsproblemen. Het rapport van deze keuring kan invloed hebben op je beslissing om door te gaan met de aankoop of om opnieuw te onderhandelen over de prijs of voorwaarden.

De Eindfase

1. Transportakte en overdracht

Als alle voorwaarden zijn vervuld en de financiering rond is, wordt de transportakte opgemaakt door de notaris. Dit document wordt ondertekend door zowel de koper als de verkoper bij de notaris. Na ondertekening en registratie van de akte bij het Kadaster wordt de eigendom officieel overgedragen aan de koper.

2. Sleuteloverdracht

Op de dag van de eigendomsoverdracht ontvang je meestal ook de sleutels van je nieuwe huis. Dit is het moment waarop je officieel de nieuwe eigenaar bent en je kunt beginnen met verhuizen en inrichten.

3. Aanvullende kosten

Bij de koop van een huis komen ook aanvullende kosten kijken. Dit kunnen onder andere zijn:

 • Notariskosten: Voor de opmaak en registratie van de transportakte.
 • Taxatiekosten: Voor de waardebepaling van het huis in verband met de hypotheek.
 • Overdrachtsbelasting: Een belasting die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning.

Het is belangrijk om deze kosten in je budget op te nemen om financiële verrassingen te voorkomen.

Tips voor een succesvol bod

1. Doe vooronderzoek

Voordat je een bod doet, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de marktwaarde van het huis en de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Dit helpt je om een realistisch en concurrerend bod te doen.

2. Wees flexibel

Soms kan flexibiliteit in de voorwaarden, zoals de overdrachtsdatum of de opname van bepaalde roerende zaken, het verschil maken in het overtuigen van de verkoper om jouw bod te accepteren.

3. Communiceer duidelijk

Heldere communicatie met je makelaar en de verkoper is essentieel. Zorg ervoor dat alle afspraken en voorwaarden duidelijk zijn en schriftelijk worden vastgelegd.

4. Blijf kalm en realistisch

Het doen van een bod en het daaropvolgende onderhandelingsproces kunnen stressvol zijn. Blijf kalm en realistisch in je verwachtingen. Wees bereid om af te stappen van een deal als deze niet aan je voorwaarden voldoet.

5. Schakel professionele hulp in

Een ervaren makelaar kan je begeleiden door het hele proces en je helpen om de beste deal te sluiten. Hun expertise en kennis van de lokale markt zijn van onschatbare waarde.

Bod gedaan op huis is wanneer reactie – Conclusie

Het doen van een bod op een huis is een spannende stap in het koopproces, maar het is ook een stap die zorgvuldige planning en overweging vereist. Door te begrijpen wat je kunt verwachten en hoe je moet handelen na het doen van een bod, ben je beter voorbereid om succesvol een huis te kopen. Van de eerste reactie van de verkoper tot de uiteindelijke sleuteloverdracht, elk stadium vraagt om aandacht en zorgvuldige afwegingen. Met de juiste voorbereiding en professionele begeleiding kun je je droomhuis bemachtigen en genieten van een soepele overgang naar je nieuwe woning. Hopelijk helpt deze uitgebreide gids je om met vertrouwen en kennis de woningmarkt te betreden. Veel succes met je zoektocht naar je ideale huis! Voor meer informatie over Aan de Maas Makelaardij, kijk ook eens op ons Instagram account.

Interessante blogs

Woning kopen Rotterdam

Deze blog is geschreven door Aan de Makelaardij uit Rotterdam. Aan de Maas Makelaardij is een makelaar uit Rotterdam. Maarten Voorhorst is zowel actief als verkoopmakelaar als aankoopmakelaar. Naast Rotterdam is Aan de Maas Makelaardij actief als makelaar in: SchiedamCapelle aan de IjselHoogvlietVlaardingenDelftDelfgauwBerkel en Rodenrijs en Bergschenhoek. Kijk voor meer informatie over Aan de Maas Makelaardij in Rotterdam op ons Instagram account.

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam