Appartement kopen Rotterdam

appartement Rotterdam

Appartement Rotterdam kopen

Het is zover! Je hebt besloten om een eigen huis of appartement te gaan kopen in Rotterdam. Iedereen wil een plek voor zichzelf en wonen in Rotterdam wordt de laatste jaren leuker en leuker. Maar waar ga je voor, een appartement of een huis? Dit is mede afhankelijk van je budget en je persoonlijke wensen. Er zijn bijvoorbeeld mensen genoeg, die niets geven om een tuin. Waarom zou je dan niet gaan voor een mooie en comfortabel appartement? Zo heb je ook geen omkijken naar het onderhoud van een tuin.

Huis of appartement kopen in Rotterdam

Ben je er al uit? Wordt het een huis of een appartement? Er zijn genoeg verschillen, die je mee zou moeten in jouw beslissing of je een huis of een appartement wilt gaan kopen in Rotterdam. Van belang hierbij zijn:
 • de vaste lasten
 • het aankoopbedrag
 • woonoppervlakte
 • verplichtingen en vrijheden
Aan de Maas Makelaardij helpt je graag met het maken van de juiste keuze. Het kopen van een eigen woning is namelijk een ingrijpende en bijzondere keuze. Bij zowel het kopen van een huis als bij het kopen van een appartement heb je voordelen en nadelen.

Het verschil tussen een huis en een appartement

Koop je een huis? Dan is dat huis volledig jouw eigendom. Je hebt wel te maken met buren, maar daar heb je wat betreft het eigendom en het onderhoud van je woning niet veel rekening mee te houden. In feite kan je met je aangekochte huis doen en laten, wat je maar wilt. Het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden is geheel jouw verantwoording. Het staat je natuurlijk vrij om afspraken te maken met de buren om zo geld te besparen.

Koopwoning Rotterdam

Wil je een huis kopen in Rotterdam? Dan is dit normaal gesproken wel een stuk duurder. Het is echter de juiste optie voor een gezin met kinderen of als er een kind op komst is. Je hebt de nodige ruimte en je hoeft daarnaast ook een stuk minder trappen te lopen. Daarnaast heb je vaak minder last van geluidsoverlast.

Toekomst in Rotterdam

Twijfel je of je een huis of een appartement moet kopen? Dan is het raadzaam om te kijken wat de toekomstplannen zijn. Zit je nog in de jonge kinderen of is er een kind op komst? Dan is het kopen van een huis een goede optie. Het ligt natuurlijk ook aan je financiën! Wat kan je maximaal lenen? Hoe belangrijk is de locatie?

Appartement of huis

Niet alle appartementen zijn trouwens goedkoper. Appartementen in het centrum met de lokale voorzieningen in de buurt of appartementen met een fantastisch uitzicht bijvoorbeeld over de Oude Maas zijn een stuk duurder. Voor elke locatie zijn er vaak genoeg geïnteresseerden. Uiteindelijk draait het ook nog om vraag en aanbod.

Appartement kopen Rotterdam

Koop je een appartement? Dan koop je in feite een deel van een groter gebouw. Je zou kunnen gaan voor een beneden- of een bovenwoning, maar het kan natuurlijk ook een flatgebouw zijn. Met alle appartement-bezitters bent u samen eigenaar van het gehele gebouw. Dit betekent, dat u samen verantwoordelijk bent over het gehele appartement en soms samen beslissingen moet nemen over het onderhoud.

Een appartement kopen betekent, dat u automatisch lid wordt van een VvE

Koop je een appartement, dan ben je daardoor mede-eigenaar van het gehele gebouw, waarbij je het exclusieve gebruiksrecht krijgt van een privé – gedeelte. Met alle mede eigenaren heb je de verantwoording over het onderhoud van het totale gebouw. Het is als nieuwe eigenaar verplicht om lid te zijn van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Hiervoor moet  je maandelijks een bijdrage betalen. Een VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren. De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gehele gebouw, waaronder het dak, gemeenschappelijke ruimte, de buitenboel en eventuele bijbehorende groenstroken.

Voordelen als je een appartement koopt

 • Een appartement kopen is vaak voordeliger dan een huis kopen (niet altijd)
 • Bij een lagere prijs vaak gemakkelijker om een hypotheek te krijgen
 • Kleinere woonruimte zorgt voor lagere energiekosten
 • Energiekosten zijn ook lager vanwege de isolatie door woningen om je heen
 • Lagere OZB
 • Onderhoudskosten deel je met anderen
 • Er wordt minder vaak ingebroken door grotere sociale controle

Nadelen van een appartement kopen in Rotterdam

 • Beperkte woonruimte, minder vloeroppervlak
 • Grotere kans op overlast
 • Kan niet zelfstandig beslissen over onderhoud

Stel de volgende vragen als je een appartement wilt kopen in Rotterdam

 1. Is de Vereniging van Eigenaren ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? (wettelijke plicht)
 2. Heeft de VvE de verzekeringen goed geregeld? Zij zijn verplicht een collectieve opstalverzekering af te sluiten
 3. Wat zijn de maandelijkse service kosten? Lage servicekosten zijn niet direct een goed teken. Je kan dan de pineut zijn bij achterstallig onderhoud
 4. Heeft de verkopende partij achterstanden in de afdracht van de servicekosten?
 5. Hoe groot is het reservefonds?
 6. Heeft de VvE een professionele beheerder?

Andere blogs van Aan de Maas Makelaardij

Makelaar Maarten in Rotterdam

Aan de Maas Makelaardij is zoals te verwachten gevestigd in Rotterdam. Deze Rotterdamse verkoopmakelaar en aankoopmakelaar kent Rotterdam dan ook zeer goed. Ook als u uw appartement in Rotterdam wilt verkopen, kunt u bij Aan de Maas Makelaardij terecht. Tevens is Maarten als makelaar steeds vaker actief in de steden en dorpen rondom Rotterdam. Wij hebben inmiddels mensen geholpen met het verkopen van hun woning in: Schiedam, Capelle aan de IJssel, Hoogvliet, Vlaardingen, Delft, Delfgauw, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek.

Aan de Maas Makelaardij

Logo Aan de Maas Makelaardij
Kleinpolderkade 13
Stationsplein 45,
Rotterdam 3043 CX
Netherlands
Phone: 06 – 47 516 118
Secondary phone: 010 – 34 14 230
Email: info@aandemaasmakelaardij.nl
URL: https://aandemaasmakelaardij.nl/
Monday09:00 - 18:00
Tuesday09:00 - 18:00
Wednesday09:00 - 18:00
Thursday09:00 - 18:00
Friday09:00 - 18:00
Saturday09:00 - 17:00
SundayClosed

Met vriendelijke groet,

Maarten Voorhorst, makelaar Rotterdam

Wilt u een huis kopen in Rotterdam? Wij steunen u als aankoopmakelaar in Rotterdam. Wilt u een huis verkopen in Rotterdam? Wij steunen u als verkoopmakelaar in Rotterdam.